Bra dagar

Fredag idag och vaknade till minusgrader. 
När jag väl lyckades komma ur sängen, för det var trögt idag. 

Jag har dock haft några riktigt bra dagar den här veckan. Såna där man lever lite på ett tag. Jag har orkat en hel del och igår tror jag jag blev lite för ivrig. Det mesta går tungt idag men så är det ju med det här och det är ju ingen idé att stånga emot. 

Idag blir vilodag, har precis tagit en promenad i solen. Älskar luften ute nu. 
Resten av dagen blir väldigt lugn. Och helgen är tänkt ska tillbringas i Orsa och kommer innehålla endast återhämtning. 

Den här hösten har vi investerat lite i huset. Sånt som legat på ett tag men som vi inte tagit tag i, och sen lite lyx också men som ändå blir en investering. 
Och då kanske ni tänker "Hur orkar hon det om hon är utmattad..." 
svaret är enkelt, jag/vi orkar inte så nån annan får göra det åt oss. Det finns ju hantverkare av en anledning.

Vi har satt upp snörasskydd på delar av hus och garage och förväntar oss en snörik vinter. 
Vi ska bredda och asfaltera garageuppfarten, flytta Gottfrids lilla stuga till en annan plats och få bättre plats för husvagn och bilar. 

Badrummet ska få dig ett lyft. Vi slänger ut badkaret och gör en duschhörna. Det kommer vi ha bättre användning för. 
Istället har vi precis fått hem ett spanad som vi ska ha på altan. 

Så det händer lite grejer och många "to do" kan strykas från listan. 

Nu blir det soffläge ett tag.
Ha en trevlig helg! 


Hjärntrötthet

Det är min stora utmaning, hjärntröttheten.

Det är oerhört svårt att beskriva men jag tror dom flesta kan relatera till när man någon gång ansträngt en muskel lite för mycket. Det blir stumt, mjölksyra, man får träningsvärk, ibland svårt att använda muskeln och den behöver återhämtningstid innan man kan anstränga den igen. 
Om man tänker sig hjärnan som en överansträngd muskel så har ni en liten hint om hur en utmattad hjärna fungerar, eller kanske snarare hur den inte fungerar. 

Det svider i huvet, inga ljud sållas bort, allt släpps in utan filter, alla intryck geggas ihop till ett trassligt garnnystan som tar en massa onödig plats och det går åt enormt med energi för att reda ut trasslet. Det skapar yrsel, åksjukekänsla, koncentrationssvårigheter, stress och energin räcker inte till nervtrådarna ut till muskler och leder och det värker och känns tungt i hela kroppen. För att någorlunda återhämta sig, för att någorlunda kunna fungera i vardagen, behöver man tystnad, mörker och en miljö utan större intryck. Ibland hjälper promenaden i skogen ibland prasslar löven för högt. Ibland hjälper en guidad meditation ibland klarar man inte varken prat eller musik. Osv. 
Fysisk ansträngning kan ofta ge sjukdomskänsla och en förlamande trötthet. Ibland är fysisk aktivitet en förutsättning för att fungera. 

Min poäng med detta är att det hela tiden är en svår balansgång och man balanserar på lina varje dag. Det som fungerar idag kan vara helt uteslutet inorgon. Allt måste planeras och förberedas. 
Jag börjar lära mig hur jag fungerar i den här röran. Tex om jag ska umgås i ett socialt sammanhang måste jag vila både före och efter. Jag kan inte tro att jag kan åka på kupolen på förmiddagen och köpa nåt snyggt till kvällen om jag ska på tex ett födelsedagskalas senare samma dag. Nä, den dagen måste innehålla massor med återhämtning för att tanka upp lite energi inför kalaset. 

Jag var på kalas i Lördags, till goda vänner för första gången på ett år. Det funkade hyfsat och jag hade trevligt. Som vanligt jobbigt med stim och sorl men i trevligt sällskap kan det vara värt det någon gång ibland. Vilade mycket innan, hade inget annat planerat och jag tog det lugnt igår. Sammanfattningsvis, tre timmar, trevliga människor som jag tycker om, skratt och stoj, gott att äta..... det gav mig lite positiv energi och en känsla att jag nog kommer lära mig leva med det här och lära mig hitta balansen på den smala linan. 
(null)


Sammanfattning

Ja det blev en sån, en sammanfattning idag hos min terapeut. Vad har vi pratat om? Har jag lärt mig nåt? Är det nåt jag kan avända? Är det nåt som gått i rätt riktning? 
Jag svarar Ja på alla. 
Tycker väldigt bra om min terapeut, hon säger så mycket kloka saker som jag verkligen tar till mig. 
Att förändra beteende är inte gjort över en natt men med de verktyg hon gett mig så är jag på god väg.
Vi kunde konstatera att jag nått acceptans och försöker acceptera min situation och vara flexibel kring den och hantera den utifrån det. Vad annat kan jag göra. Inget blir ju bättre att att försöka hålla den från mig eller stressa genom den. Behöver jag vila, ja då vilar har. Behöver jag ta en promenad så tar jag en promenad. Är jag piggare så vet jag att jag snabbt tömmer energiglaset och behöver hejda mig lite osv. 

Men allt det här såg jag först efter att jag varit tvungen att kapitulera och acceptera att nu är det så här mitt liv ser ut, och då får jag leva utifrån de förutsättningarna tills vidare. Jag är på god väg att bli en ny person, en uppdaterad, lite lugnare, lite mer ego, lite snällare mot mig själv. Och vet ni, allt fungerar hur bra som helst fastän jag bromsat, gett andra mer utrymme och backat bad gäller ansvarstagande och kontroll. 

Rätt väg....det är bra. Måste bara lära mig tålamod också
(null)

(null)

(null)

(null)

Fixat vinterplatsen i helgen. Micke har snickrat sinnen galning. Jag har hejat på, stickat och servat mat och kaffe. 
Igår hjälptes vi åt med tältresning och efter många om och men fick vi till det. Note to self: köp aldrig annat förtält än Isabella 

Tältningem knäckte mig, knockade mig redan på vägen hem då en bricka med mat från mc Donald gled ur min hand. Burgaren fler under en soffa med tomatskivorna tätt efter. Jag hann aldrig fatta vad som hände. Micke fixade ny mat och jag satt still resten av besöket. 

Idag har jag vilat, varit på samtal, vilat, mellis och läxa med Gottfrid, vilat, fixat mat och sen ...vilat. Micke fick fixa mjölken och föräldramötet❤️

Imorgon ska Agnes skjutsa mig hem till byn och hämta ett lass ved.