Radonsäkert?

Området där vi tänkt bygga ligger på högradonmark har vi hört, i våra papper står det att det ligger på gränsen men att man för säkerhetsskull ska bygga radonsäkert.
Mannen som skrivit under utredningen säger att det inte innebär någon risk att bygga på området om man bygger radonsäkert, någon annan säger att inte behöver man väl dubbelarmera plattan, det verkar överkurs. Någon menar att det nog räcker med gummiduk.

Suck.....

Alla olika bud är minst sagt förvirrande. Radon är en cancerframkallande naturgas och vi bygger ett hus där vi ska bo i x antal år med barnen och då vill vi inte nöja oss med något; nog!
Vi vill veta säkert om vi kan bygga ett hus på den tomt vi fått tilldelad utan att löpa högre risk för cancer än på något annat ställe.

Vi kontaktade byggnadsinspektören på kommunen och han gav oss beskedet att visst är det någon som vet hur man bygger radonsäkert vi hade bara inte lyckats få kontakt med denne ännu ;)
Han meddelade även att han skulle godkänna byggnationen och han tänkte inte nöja sig med något som kanske var tillräckligt radonsäkert.

Vi fick senare kontakt med några andra som skulle bygga där och tillsammans har vi nu beslutat att anlita en konsult som gör en mätning och ger oss direktiv hur vi ska anlägga grunden på varje tomt. Detta ska ske i slutet av veckan så efter det får vi ta slutgiltig ställning till huruvida vi ska köpa tomten där eller inte.

Fortsättning följer.........