Radonsäkert?

Området där vi tänkt bygga ligger på högradonmark har vi hört, i våra papper står det att det ligger på gränsen men att man för säkerhetsskull ska bygga radonsäkert.
Mannen som skrivit under utredningen säger att det inte innebär någon risk att bygga på området om man bygger radonsäkert, någon annan säger att inte behöver man väl dubbelarmera plattan, det verkar överkurs. Någon menar att det nog räcker med gummiduk.

Suck.....

Alla olika bud är minst sagt förvirrande. Radon är en cancerframkallande naturgas och vi bygger ett hus där vi ska bo i x antal år med barnen och då vill vi inte nöja oss med något; nog!
Vi vill veta säkert om vi kan bygga ett hus på den tomt vi fått tilldelad utan att löpa högre risk för cancer än på något annat ställe.

Vi kontaktade byggnadsinspektören på kommunen och han gav oss beskedet att visst är det någon som vet hur man bygger radonsäkert vi hade bara inte lyckats få kontakt med denne ännu ;)
Han meddelade även att han skulle godkänna byggnationen och han tänkte inte nöja sig med något som kanske var tillräckligt radonsäkert.

Vi fick senare kontakt med några andra som skulle bygga där och tillsammans har vi nu beslutat att anlita en konsult som gör en mätning och ger oss direktiv hur vi ska anlägga grunden på varje tomt. Detta ska ske i slutet av veckan så efter det får vi ta slutgiltig ställning till huruvida vi ska köpa tomten där eller inte.

Fortsättning följer.........

husvisning

Idag har vi varit på husvisning. Tittade på Fiskarhedens Svalan och Lärkan.
Tänk vad olika det kan se ut vad gäller standard och liknande. Det var bra att få se rumsstorlekar och olika lösningar som man inte tänkt på och vi åkte hem och ritade om vår ritning en del.

Vi håller som bäst på att färdigställa övervåningen och allrummet är nu klart och blev fint med nya lister och dörrar. Vilket lyft, det borde höja försäljningsvärdet lite tycker jag. Nu har vi tapetsering kvar och sen ska det ut till försäljning.

Välkommen till Kumminet 7

Vi har fått lånelöfte från banken och står i startgroparna för vår livs affär. En dröm som funnits där i flera år verkar kunna bli verklighet. Resan från de första planerna fram till där vi står idag har varit lång och krokig men vi har lärt oss massor och allt verkar lösa sig till slut. Vi har haft stor hjälp av husförsäljare från Fiskarhedenvillan som vi har stort förtroende för. Deras hus känns gedigna och av hög kvalité och standarden är högre än de flesta andra husfirmor, åtminstone med våra mått mätt. Dessutom har de varit mycket behjälpliga när vi kommit med frågor och funderingar och gett oss tips och ideér på vad som kan bli bra för oss.

Vi blev tipsade om att bygga ett Lärkan som vi förlängt 3,60 m för att det skulle passa vår familjs storlek och konstellation. Vi har fritt fått rita planlösningen och efter att ha avverkat ett helt kollegieblock och ett flertal suddigum så tror jag att vi nu fått till det som vi vill ha det. Jag tror vi har ritat vårt drömhus med stort kök, 5 sovrum, allrum och vardagsrum och rymlig hall ett rejält badrum och en lite mindre toalett med dusch samt en tvättstuga.

Vi stötte på ett problem med tomten, nämligen att den kan ligga på högradonmark enligt en undersökning som gjordes för 20 år sedan. Vi är inte intresserade av något annat område, det känns så rätt att bygga just där och nu väntar troligtvis lite undersökningar för att se om det är lämpligt att bygga där eller inte. Man kan bygga radonsäkert enligt utredare och grundläggare men vad det innebär och hur säkert de olika åtgärderna är vet vi ju inte. Det viktiga just nu är ju att ta reda på hur hög radonhalten är i just vår tomt, därefter får vi ta ett slutgiltigt beslut om vi ska börja bygga eller inte.

Det är mycket att tänka på, mer än man kan föreställa sig, men man lär sig massor.

Dessutom är vi vanliga svenssons som inte har ett överflöd av pengar att vältra oss i. Detta gör att vi verkligen måste tänka till vad vi lägger pengarna på. VAd ska vi prioritera i standard på inredning osv. Vad är värt att satsa på och vad kan man strunta i? Det är frågor vi måste ställa oss. Däremot är vi båda överrens om att vi inte ska dumsnåla.