Livet som Frida

Startade bloggen i samband med vårt husbygge 2010. Efter att huset stod klart har jag fortsatt skriva om livet i stort och smått. Just för tillfället har livet tagit mig med på en utmanande resa sedan jag drabbades av utmattningssyndrom. För att ta mig framåt använder jag därför bloggen som ett verktyg för att bearbeta mina egna känslor och tankar och för att om möjligt hjälpa någon i samma situation.

Vårkänslor

Publicerad 2011-01-28 12:43:42 i Allmänt,

Det känns som att ljuset sakta börja återvända till Norden och det känns helt fantastiskt skönt. Så smått börjar vårkänslorna väckas till liv. Jag har inhandlat nya gardiner som var tänkta till köket men passade bättre i allrumet. Änglagardinerna som hängde kvar därinne från i Julas fick skön vila i garderoben.Julblommorna har städats bort och vita cyklamen har fått ta plats i köksfönstret. Vi får just se hur länge de överlever. Jag har inte gröna fingrar direkt och glömmer ofta att vattna de små liven.


Vår och sommar förknippas med sol och värme och om man på vintern gärna vill stänga in värmen i huset så vill man på sommaren stänga solen och värmen ute.
För att lyckas med detta har vi beställt markiser till framsidan och gaveln. En terassmarkis utanför köksfönstret där vi ska ha en veranda. Det blir enkel svart markisväv.

För övrigt så fortsätter vi med projekt listning. Snart, snart är det klart. Alla vinklar och hörn i diverse olika grader har försvårat det hela, liksom att det som är kvar är ca 3 meter upp i luften. Sovrummet är i alla fall klart och lite i allrummet kvar.Det känns jätteskönt att ha kommit så långt med listerna, det brukar annars vara nåt som man spar och som sen aldrig blir gjort. I förra huset blev det inte gjort förrän vi skulle ut med huset till försäljning.

Lite ytterligare pyssel finns det att göra innan vi kan fokusera fullt ut på det utvändiga vår och sommararbetet. Ett par trösklar osv.

Micke jobbar i helgen men jag är ledig och jobbar nästa helg. Sista jobbhelgen för mig innan jag börjar på Vårdcentralen igen. Det ska bli roligt och jag ser fram emot det.

På tal om vår så fick Gottfrid en uppskattad present förra helgen då Mormor och Morfar kom hit med en fin blå liten cykel till honom. Gissa en  liten pojke som blev glad.Vi har svängrum i huset och han har plats att åka inomhus tills snön smält bort. Han tar sig en tur emellanåt och första kvällen åkte han oavbrutet fram och tillbaka genom huset i 4-5 timmar.
På natten skulle Cykeln parkeras bredvid sängen.

Fredag

Publicerad 2011-01-21 08:53:19 i Allmänt,

Leeeeedig Fredag! Det är inte dumt.

Väntar förmiddagsbesök från Borlänge Energi, de ska montera en mätare på nåt rör i tvättstugan. Sen har vi fått igång alla mätare tror jag så då kommer vi inte undan längre.
En positiv sak med Borlänge Energis besök var att vi fick tummen ur och röjde undan allt skräp i tvättstugan. Glas och tidningar, pantflaskor och drickabackar. Jisses vad gott om plats det blev. Skönt.

Nu skulle vi verkligen behöva få lite ordning i Gästrummet också. Fåtöljen som står därinne ska ut till fågelmyra, skrivbord och förvaring ska inhandlas sen ska det bli ordning på papper och pärmar som just nu finns utspridda i olika hörn här och där. Möblerna ska helst vara snygga, praktiska och Billiga. Plöjer Blocket dagligen men har inte hittat nåt än som skulle passa.

Gottfrid har duschat, myser i soffan. Själv har jag inte kommit ur pyamasen än men finner ingen brådska till det förren framåt 10 när BE förväntas anlända.

Framåt kvällen har C bjudit in till tjejfest, det ska bli skoj.

Väntar nu spänt på mina gardiner jag beställde från http://www.textilonnet.se de borde komma idag. Knytbandslängder till köksfönstret.

Nu är det oroväckande tyst från G, måste nog kolla vad han pysslar med.

Trädgårdsbekymmer

Publicerad 2011-01-18 09:44:01 i Allmänt,

Vi har börjat spåna så smått på trädgården. Spånat och räknat pengar.
En altan står högt upp på önskelistan, den ska vara på framsidan till att börja med. Ett trädäck med staket utanför köksfönstret och gärna en terassmarkis man kan fälla ut om solen ligger på.

I samma höjd på önskelistan som trädäcket finns gräsmattan. Jag tänker på hur det blir här i vår när vår tomt förvandlas till en enda stor lerpöl. Funderar därför på att lägga ut färdig gräsmatta på rulle på framsidan och sedan så gräs på baksidan. Det skulle vara himla skönt att få färdig gräsmatta fort så att Gottfrid har nånstans att vara utan att behöva vara klädd i galonställ och utan att vi behöver passa honom hela tiden för att han inte ska trampa på det nysådda gräset.

Behöver åsikter, tips, mm från någon som har erfarenhet av rullgräs. Fördelar, nackdelar etc.

Tisdag

Publicerad 2011-01-11 12:27:56 i Allmänt,

Nu är Julen slut hemma hos oss så när som på amaryllisarna som envist håller sig i blomÄr ledig idag också och vi bara slöar jag och Loppan. Har varit ut på Bob-tur och nu äter han lite korv med bröd.

Igår var vi en snabbis på kupolen och jag hittade några lampor på rea.
En till AllrummetOch sen köpte jag lampor till vardagsummet. Micke tyckte de liknade Hallowenlyktor så vi får väl se hur länge de sitter där.


För julklappspengar införskaffade vi tidigare den här lampan till taket i allrummet

Lampor är roligt. De kan förändra ett helt rum. Men dyrt!! Usch!

Fler julklappar! Fick den här jättefina lyktan av mammaDen fick ersätta julehjärtat som hängde där tidigare.

Barnen har börjat skolan idag, skönt för dom att komma in i lite rutiner igen. Gottfrid han åt upp sin korv och sen sa han: Nu går jag och lägger mig!
Så plötsligt fick jag lite egen tid.
Tar en kopp kaffe till!

ledig Måndag

Publicerad 2011-01-10 13:11:29 i Allmänt,

Ledig Måndag är det bästa, det är king, som syrran skulle sagt. Jobbat helg och det har varit full rulle. Jag trivs dock rätt fint när det är full rulle. Det har gått bra och även min kväll mol allena gick bra. Den har jag haft lite magknip över faktiskt. Tycker inte om att vara helt ensam på kvällen i mörkret.

Micke kom hem igår kväll tillsammans med Agnes. Agnes och brudarna har spelat SM steg 3 i Tumba och knep förstaplatsen i gruppen efter en onödigt spännande dag. Herregud, jag höll på att missa buss och hållplats och hela klabbet då jag hade fullt sjå att hålla mig uppdaterad på resultaten i mobilen. Efter en rafflande sista match var biljetten till steg 4 fixad. Bra jobbat tjejer!

Micke hade varit på rekreationsbesök hos min bror i Vallentuna tillsammans med sin gitarr. Han for tillsammans med Syrran till Tumba igår för att hejja på tjejerna sista matchen.

Gottfrid och Julia har myst med mormor hela helgen då alla vi andra varit utflugna. Snälla mormor kom i Fredags och har fått leka med bilar, dansa breakdance mm och både hon och Gottfrid var nog ganska trötta igår kväll. Tusen tack för hjälpen.

Idag är jag alltså ledig, imorgon också faktiskt. Jag har tillbringat förmiddagen med att dansa ut julen. Ja, så mycket till dans vet jag inte om det var men granen, stakarna och julgardinerna är borta nu i alla fall och inklämda i ett hörn i garaget.

Härligt, nu väntar vi ivrigt på våren så vi får riva ut sakerna i garaget, göra klart därinne så att Micke kan få flytta in i sitt rum nån gång. Det är prio ett faktiskt, av flera olika anledningar.

Nu ska jag göra lite lunch till barnen, jag tycker de har haft ett hiskeligt långt jullov.
Sen ska jag ta en tur till kupolen och leta efter någon fin billig lampa till fönstret i allrummet.

tjing!

Lyxfällan

Publicerad 2011-01-05 17:01:39 i Allmänt,

2011 har inte börjat så bra för min del tyvärr. Eller både och, nyårsafton och de första timmarna var trevliga liksom första dagen på det nya året. Men sen har det gått utför.

Förärade jouren på Borlänge sjukhus ett besök under Söndagen då min ögoninflammation blossade upp rejält. Trots diverse droppar så har den funnits kvar där ett tag men nu fick jag penicillin och hoppades att det skulle hjälpa.
Förkylningen brakade koss i samma veva och har hållit mig i ryggläge i flera dagar.
Jag är inte den som lägger sig i första taget och är den som aldrig är hemma från jobbet för att jag själv är sjuk. Men tji fick jag! Har inte jobbat på hela veckan och helgen ligger i farozonen. Blä, det tråkigaste jag vet att inte orka när man vill göra så mycket.

Tomtarna glor på mig från sina platser runtom i huset och julgardinerna skriker av trötthet och vill inget annat än att komma ner i sina lådor egen i väntan på nästa jul!

Agnes skulle precis göra en brasa snäll som hon är och jag skulle lotsa henne.
Det gick inte så bra, jag var ingen skicklig lärare om man så säger! Men vi fick i alla fall veta att brandvarnaren fungerar.

Har sett repriser på lyxfällan nu i ett par dagar och man får sig då en tankeställare och börjar rannsaka sig själv och vår ekonomi. Som tur är kommer jag fram till samma sak varje gång. Vad kommer jag då fram till?
Jo att vi nog inte ligger i riskzonen för att få hit grabbarna från Lyxfällan än i alla fall. Har rätt bra kolla på stålarna och kan lättat konstatera att det enda vi har lån på är huset. Känns gött! Men sen vet man ju inte, saker kan hända, någon kan bli sjuk eller arbetslös och då hamnar man ju i en annan situation. Jag tror vem som helst kan hamna i skuldfällan och man får verkligen tänka sig för och och inte leva över sina tillgångar. Smålån ska ju även de betalas tillbaka.
Nej, om man har möjlighet ska man nog se till att försöka spara en slant.

nu ska jag fortsätta sitta här i soffan och göra just ingenting.

2010

Publicerad 2011-01-01 21:01:02 i Allmänt,

Jaha, så var det då nytt år igen. En hel del har hänt senaste året, inte minst tänker jag på vår "husresa".

Förra nyårsaftonen firade vi i vårt ljusblå hus i Nygårdsdalen. Där hade vi första parkett vid tolvslaget och kunde beskåda fyrverkerierna som spred sig över hela stan från fönstret på övervåningen.

Mycket låg framför oss och vi stod i full färd med att försöka få huset sålt och därmed ha möjlighet att förverkliga vår nybyggardröm.
Januari bjöd på husvisning och den 20/1 skrev vi kontrakt om försäljning till den trevliga familjen från skräddarbacken. Vi kunde därmed på allvar börja planera vårt nya boende.

I Februari skrev vi kontakt med Fiskarhedenvillan efter att ha fått bygglov för att bygga en förlängd och omritad Lärkan. Många beslut skulle tas samtidigt som vi skulle förbereda flytt från huset vi tillbringat de senaste 8 åren av vårt liv. Agnes var 5 år då vi flyttade in och har i stort sett växt upp i blå huset.
Medan jag och Micke tyckte det var skönt att äntligen kunna lägga krutet på det som var roligt och börja helt från noll så packade barnen ner sina rum med ett visst vemod vilket jag förstår och ett visst vemod kände jag även själv.

I slutet av Mars gick så flyttlasset till Kvarnsveden och Sveaborgsgatan. Lägenheten var stor, låg på nedre botten och hade en liten uteplats. Verkade helt okej. Mycket av bohaget från huset såldes eller renasdes bort, en del av sakerna magasinerades hos faster i Äppelbo. Mycket stuvades dock in i lägenheten och packades inte ens upp.
De följande veckorna ägnades åt att tömma huset och städa vilket vi fick god hjälp av föräldrar att lyckas med. Själva flytten genomfördes i regn och snöslask.

20/4 lämnade vi ifrån oss nyckeln till huset.

I slutet av April gjöts grunden till vårt nya hus och den 26/4 kl 07,00 anlände stora lastbilen innehållandes en byggsats som skulle bli vår nya bostad.

På Agnes födelsedag i Maj satte Micke och Pappa i de första spikarna i byggprojektet då de spikade takläkt i Garaget.

Veckorna gick och vi såg vårt hus växa upp på åkerplätten här på pastorsgatan. I slutet av Maj flyttade våra grannar in på Kumminstigen och jag minns att det kändes som en evighet tills det var dags för oss.

Lördagen den 22/5 plockade vi upp pannorna på taket med god hjälp av Mickes Jonas och Niclas, Magnus och tommy, Magnus son, Pappa och inte minst Alf med lyftkranen. Mamma skötte ruljansen och markservicen.

I Juni var det dags för student då Louise slutade gymnasiet. Livet tar ju som bekant inte hänsyn till festligheter och samma dag som var en glädjens dag blev en tråkig dag med sjukdom. Det slutade dock bra vill jag tillägga men man fick sig en tankeställare om hur skört livet är och hur snabbt det kan förändras.

Bygget fortlöpte hela sommaren och varje ledig stund ägnades åt huset. Om inte i praktiskt arbete så i planering och olika val. Ruljansen därhemma i lägenheten skulle också funka och jag ljuger om jag säger att allt gick smärtfritt. Det blev en jobbig sommar med mycket slitningar, Men även många roliga stunder. Framförallt kan jag känna att jag kommer att sakna en del av den tiden då mamma och pappa kom med husvagnen i stort sett varje helg och hjälpte oss. Guld värt och vi hade väldigt många roliga stunder tillsammans under byggtiden. Självklart delade vi jobbiga stunder också då allt kändes slitsamt och segt. Känner värme i hjärtat då jag inser hur mycket tid och energi mamma och pappa lade ner på vårt bygge. Minns allt slit men också trevliga kafferaster, ibland tillsammans med någon trevlig blivande granne och även trevliga kvällar i husvagen.

En av sommarens varmaste dagar, 3/7, konfirmerades Julia i stora Tuna kyrka och vi hade konfirmationskaffe i lägenheten. Vi kunde vara utomhus då solen strålade. Farmor, farfar, kusiner och fastrar med sambos kom. Likaså Mormor och faster Britta och Johnne. Morfar och Micke då? ja, de byggde hus. I gassande solsken spikade de gavelspets från morgon till kväll.

Agnes tog en paus från bygge och lägenhetsliv och stack till Åhus på beachhandbollsfestival. Hon fick åka och bo med familjen Lehtinen/Andersson och jag kan inte nog tacka dom för det.
Barnen har fått offra en del under sommaren för vår dröm och det känns inte jättebra. De fick ofta vara barnvakt och gjorde det jättebra. De har verkligen visat att de är kanontjejer och förtjänar verkligen att nu få njuta av lugn och frid i vårt nya hus. Lite extra lyx har vi kostat på i deras rum för att de ska få lite kompensation för det slit de lade ner för att vi bestämt oss för att bygga hus. Jag hoppas de förstår att de är uppskattade även om tröttheten ofta gjorde att de fick utstå en del gnäll från oss också.

I semestertiderna under Juli kom en snäll målare från Äppelbo hit och hjälpte oss med spacklingen. När ingen annan hade tid så slet han i värsta värmeböljan för vår skull. Han hjälpte oss på fler än ett sätt och jag hoppas även han vet att det uppskattades.

I Augusti började det dra ihop sig. Vi hade sagt upp lägenheten och planerade inflytt till 1/10. Vi stack iväg på en kryssning i slutet av Juli bara för att få lite andrum inför upploppet. tröttheten efter allt slit var tydlig då Micke slocknade kl 22 på båten och Jag strax därefter. Tjejerna fick välbehövlig avkoppling från vardagen och jag tror de hade roligt.

Det packades för flytt, kördes skräp, snickrades ordnades med praktiska saker som att samordna elektiker, rörmokare, kakelsättare och snickare. en hel del samtal till FH-villan blev det också men allt löste sig till slut.
25/9 gick flyttlasset, i spöregn den gången också. Flytten flöt på bra och det var skönt att vi kunde leva som en familj igen. Gottfrid var överlycklig att äntligen ha fått flytta hem till pappas hus, pappas och Morfars hus som han sa...hihi.

Mycket återstod sedan inflytt och första veckorna var ett riktigt kaos. Micke hade svårt att slå på bromsen och höll på att helt gå in i väggen. Jag hade i samma veva börjat nytt jobb och Gottfrid nytt dagis. Allt var ett enda virrvarr och det var mysket som skulle stämma.

Vi gjorde några vändor till Ikea för att komplettera med garderober och annat smått och gott.

Vi hittade till slut en balans och kunde varva färdigställande med familjeliv och vardagsliv på ett sunt sätt. Hösten rullade på och plötsligt var vi inne i November då julklappar och adventspyssel stod för dörren. Under December månad fylldes området på med ytterligare familjer.
Vi har från första stund känt att huset är perfekt planerat utifrån våra behov och vi trivs alldelest utmärkt.
Igår firade vi in nya året tillsammans med våra nya grannar och vänner. Tolvslaget bjöd på nyårsbrasa och raketer på tomtomten bakom vårt hus och ett bättre slut på 2010 och en bättre start på 2011 kunde vi knappast få.

Ser fram mot det nya året och allt vad det kan erbjuda för vår familj i vårt nya område tillsammans med nyfunna vänner.

Vill i denna "nyårskrönika" passa på att tacka alla som på nåt vis hjälpt ocss genom den här resan. Släkt vänner, föräldrar, bekanta, hantverkare etc. Ja alla som på nåt vis bidragit till att vi nu sitter här och myser och njuter i vårt nya hus. Ingen nämnd, ingen glömd. Det har varit en spännande, jobbig, slitsam, fysiskt och psykiskt krävande men väldigt rolig resa.

Önskar alla läsare ett riktigt gott nytt 2011Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela