Livet som Frida

Startade bloggen i samband med vårt husbygge 2010. Efter att huset stod klart har jag fortsatt skriva om livet i stort och smått. Just för tillfället har livet tagit mig med på en utmanande resa sedan jag drabbades av utmattningssyndrom. För att ta mig framåt använder jag därför bloggen som ett verktyg för att bearbeta mina egna känslor och tankar och för att om möjligt hjälpa någon i samma situation.

Tack Mamma!

Publicerad 2010-06-30 21:12:46 i Allmänt,

Idag kom mamma och tog hand om lillprinsen. Det var så skönt att kunna åka och titta på kakel och klinkers i lugn och ro. Det tog oss ett par timmar och hade aldrig gått i sällskap med vilddjuret.

Det blev ungefär som vi hade tänkt från början men vi ändrade oss om plattan i stora badrummet. Det blir ingen metallisk platta utan en annan vi hittade som var jättefin. Man vet ju inte om man valt rätt förrän efteråt, och då är det försent. Men det blir nog bra.

Efter detta for vi och inhandlade en ny kaffebryggare. Den vi hade gav upp i morse. KATASTROF!!!
Som tur var hade jag hunnit få min första morgonkopp. Men när jag skulle koka kaffe till mor lite senare så blev den aldrig varm, den var stendöd. R.I.P butler!
Nu står en ny fin Philips på köksbänken och brygger gott kaffe.

En lunch på Subway hann vi med också innan vi åkte hem och svidade om till arbetskläder.
På bygget höll våra snickare på att montera in garageporten och nu börjar det likna ett garage:Letade med ljus och lykta efter en målare som kunde hjälpa oss med spacklingen men fick ingen på kroken. Alla är uppbokade hela sommaren och vi kan inte vänta till hösten så det är bara att kavla upp ärmarna och ta tag i saken självDet är mycket jobb och kommer att ta tid och vi vet inte ens om det blir bra!

Jag han med en vända till tippen också.

Min snälla mamma tog inte bara hand om Gottfrid hon tog även med sig ALL vår tvätt hem då jag hade fyllt min kvot i tvättstugan på 4 ggr/ månad och tvättkorgen svämmade över.
Inte bara tvätten fick hon med sig hem utan Agnes passade också på att ta en semestertripp till Äppelbo.

Det känns nu som att jag kravlat mig upp till kanten och petat upp skärmen. Nu är det färdigdeppat för den här gången.

Inget napp

Publicerad 2010-06-29 20:39:50 i Allmänt,

Ingen har nappat på mitt förslag i föregående inlägg och det verkar som att vi får se till att ro denna båt i land i alla fall.

Jag tror inte jag egentligen ville ha något napp heller. Det är mycket jobb och man ledsnar ur ibland, vill leva vanligt liv emellanåt. Men vad gjorde vi då, då när vi levde vanligt liv? Jo vi gick och drömde om att kunna bygga ett nytt hus som vi själva utformat. Slippa bygga om efter någon annan.

Ja, och nu är vi där, vi bygger för fullt och huset har vi ritat nästan helt själva. Det är inte likt något annat hus och vi har satt vår personliga prägel på det.
Färgval och inredning har vi möjlighet att påverka i allra högsta grad.

Nej, det finns egentligen ingen anledning att fälla ner kepsen riktigt än. Det blir bra detta och i helgen kommer mor och far med lite ny energi.
Mamma kommer förresten redan imorgon tillsammans med Ellen. Hon är målarsugen har jag hört. Själv ska jag passa på att få en offert på badrummen efter ett litet snack med banken.
Tänkte få en offert på spackling också så får vi se vart vi hamnar.

Nu ska jag och Agnes ta en cykeltur ner mot stan och titta på folkvimlet. P & L i stan och hela sunkBorlänge lever upp. Det är härligt och kul med lite rörelse.

Det finns ett hus till salu....

Publicerad 2010-06-27 12:44:40 i Allmänt,

...ett hus byggt av drömmar.

Just nu känns det som en enda lång mardröm och jag är beredd att skänka helvetet mot övertagande av byggkredit.

Jag vill inge mer nu. Jag vill inte känna mig som en åsna mellan femton hötappar, jag vill inte hela tiden jaga timmar och minuter, jag vill inte vara ett stressande monster som skäller på allt i min väg.
Jag vill inte tillbringa mina lediga dagar småtrampandes och vänta på att det ev blir tillfälle att åka till huset i någon timme för att sedan uppleva frustrationens faktum när jag inser att det inte blir en enda minut på bygget den dagen!!
Jag vill också njuta av den förbannade sommaren. Njuta av barnen och göra roliga saker med dom.
Vara en snäll mamma som inte bara fräser och tycker en skjutsning till uvbergsviken känns som att bestiga mount everest och kebenekaise på samma dag!

Jag vill vara en familj inte ensamstående med 3 barn samtidigt som jag jagar tid då jag kan sticka till huset och göra nåt, om än bara måla på ett par plankor. Ensam ta alla vredesutbrott från vår trotsiga treåring då pappa antingen kör tåg eller bygger hus.
Bygger han inte hus när han är ledig så blir man frustrerad över det eftersom vi inte kommer framåt om vi inget gör.

Det ska springas i den förbannade tvättstugan med säckvis med kläder och mat ska vi ha också, den måste både inhandlas och lagas och dessutom är det bra om man planerar maten också.
Det gnälls för att vi äter tråkig mat och mycket korv blir det.

Hur man än gör och vart man än är så är man på fel ställe. Barnen anlitas som barnpassare i tid och otid vilket inte är särskilt populärt längre men hur ska vi få till det annars??

Vi måste vara hemma hela sommaren, inget roligt är inplanerat och varenda krona går rakt in i väggarna på Pastorsgatan 2.

Nej fy fan säger jag rent ut sagt.  

Jag vet, det är bortskämt gnäll och vi har själva valt situationen men inte blir den lättare för det. Jag erkänner det stora misstaget, husbyggarprojekt var inget för mig.

Glad Midsommar!

Publicerad 2010-06-25 11:26:39 i Allmänt,

Alla dagar är arbetsdagar. Så även midsommarafton. Men vi hänger inte läpp för det, kör en kort dag idag och sen blir det silllunch och dans runt midsommarstången. Till kvällen ska vi grilla, har införskaffat engångsgrill hahaha, återstår att se om jag får fart på den.
Någon snaps blir det inte men kanske en öl till sillen och ett glas vin till köttet.
Alla dagar är som sagt arbetsdagar, så även midsommardagen!

Micke håller på att gipsa garaget, garageporten ska monteras i på Onsdag och då är det bra om det är färdiggipsat, åtminstone där porten ska hänga.
Målningen går så sakteliga framåt. Mycket att måla är det och jag ser fram emot när jag kan börja måla grönt.

Nu ska jag röja upp lite i hemmet, sätta på färskpotatis, ta fram matjessillen och jaga hem gubben från bygget. Ska även ta mig an den lite svårare uppgiften att försöka muntra upp vår truliga tonåring som tycker att midsommar i lägenhet utan mormor och morfar suuuger.....

Ha en skön midsommarafton och drick inte för mycket snaps.

Vilodag

Publicerad 2010-06-22 21:56:52 i Allmänt,

I morse kl 07,00 var jag, Julia och Gottfrid på Ramirent med byggställningen. Vi målade klart igår kväll och kunde plocka ner åbäket för den här gången.

Vi tog annars en paus i byggjobbandet idag, jag vilade ut hos tandläkaren!!! Härligt, eller hur. Speciellt skönt var det då bedövningen inte tagit riktigt när hon grötade på nere i rotspetsen, hon gav mig då bedövning med adrenalin som fick mig ordentligt avslappnad (läs: nästan avtuppad och fick vändas upp och ner av fru tandläkare)

Ordentligt "utvilad" känner jag mig nu så imorgon är det slut på vilan. Skulle bli bra målarväder.

Helgens korsfästelse:


Så här fint blev det:

Snickarhelg

Publicerad 2010-06-20 21:14:52 i Allmänt,

I helgen har "vi" snickrat gavelspets.
Micke och min pappa har slitit hårt och ena gaveln är nu klar. Inspektionsluckan fick de till riktigt bra och krusidullet kom också på plats. Det kommer bilder sen.

Lördagen startade tidigt. Strax efter sju for Micke iväg till bygget. Vid halv tio var jag, Mamma, Agnes och Gottfrid på Savelgärdet och tittade på Agnes när hon hoppade runt i sanden (med ett annat ord kallat Beach handboll). Det är jättekul att titta på och duktig är hon också. Gottfrid hittade en kompis av samma sort som sig själv och han rullade också runt på marken, dock inte i sanden utan i leran.
Kul hade han och lilla M i alla fall när dom röjde däruppe. De knuffade omkull soptunnor, kastade sand och gegga, ryckte i tältpinnar och härjade som värsta ungdomsgäng (Gottfrid är 3 år och M är 4 år) ;).

Efter detta äventyr skulle present inhandlas och innan dess tog vi en sväng förbi bygget. Min far, allmänt känd retsticka, tyckte att det var färdiglekt för vår del när det fanns så mycket som behövdes göras på bygget. Så istället för en fridfull shoppingtur med mor så flådde vi in på ICA MAXI med andan i halsen och mamma hittade raskt en present. Nästan grinfärdig av stress stod jag där med hink och spade och letade febrilt efter det han önskade sig. Hittade inte det och rafsade åt mig ett par bilar och en fryst kalastårta, betalade och for hem med rusande hjärta.
Jag slängde in mina presenter, bytte om och stack till bygget. Där stod pappa och skrattade och undrade varför jag var så stressad?? Hmmm, jag borde ha lärt mig efter snart 40 år hur han är.
I alla fall så slog jag i 2 spik och sen behövdes jag inte mer på en stund. Kl 15.50 skyndade jag mig hem för att skjutsa Julia till Uvbergsviken där hon skulle tälta. Hon hade ingen brådska utan tittade på kungabröllop och ville inte åka förrän de pussats!!
Till slut kom vi iväg i alla fall men jag har aldrig varit till Uvbergsviken och hittade först inte dit. Irrade runt i Torsång och fräste ilsket som ett bi att jag minsann inte hade tid att leta efter Uvbergsviken hela Lördagkvällen. Väl tillbaka på Bygget blev det inget annat gjort för mig än att dricka en kopp kaffe och sen åka hem och bada Gottfrid.
Kan sammanfatta dagen som en lång irrfärd och hur jag än skyndat mig har jag varit på fel ställe.

Nog om detta. Gavelspetsen är på och jag och Micke har Målat den nu på kvällen. Ska måla en gång till imorgon innan vi lämnar tillbaka ställningen.

En gavelspets kvar på huset, den får vi ta om ett par veckor.

Onsdag

Publicerad 2010-06-16 21:00:13 i Allmänt,

Kom inte på någon fyndigare rubrik.
Taket är på i nästan hela huset, de svarta vitvarorna på plats och det blir ju så bra om jag får säga det själv.

Micke isolerar i garaget och förbereder gipssättning därinne så att garageporten kan komma på plats snart.

Ett härligt beslut är taget!!

Publicerad 2010-06-15 22:13:57 i Allmänt,

Idag har vi bestämt oss för att vi säger upp lägenheten nu i Juni. Det får bära eller brista men senast den 1/10 ska vi vara inflyttade på Pastorsgatan.
Om vi så ska bo i ett rum allihop så känns det helt underbart att ha ett datum. Det känns ju annars som att, ja, ja, vi bygger ett hus men att flytta in i det nya fina huset har känts overkligt.
Att betala dubbel boendekostnad mer än ett par månader tänker jag inte ödsla pengar på.
Nej, nu har vi en deadline.
BRA det!

Idag har vitvarorna (som är svarta) kommit. Ugn, spishäll, micro, kyl och frys har hittat sin plats i köket. Tvättmaskin och torktumlare väntar på att få en plats.

Tak har kommit upp i kök, tvättstuga, lilltoa och två sovrum. Fint fint med vitvaxad furupanel i taket.

Jag och julia åkte till soptippen med lite skräp. Fyllde ett till men ´hann inte mer än en vända.
Att åka till soptippen känns ibland som...att borsta tänderna. Som en vana och inte ens jobbigt. Gäller bara att spinna på innan man slår ner ändalykten och drabbas av anal magnetism.
Hem från jobbet, hämta barn, laga mat, åka till soptippen, hem och lägga sig och så kör vi det i repris i morgon.

Bilens välbefinnande har vi glömt i vår byggiver men den fick sig en liten rengöring idag den också, åtminstone invändigt. Herregud vad skitig den var, men nu är den ren.

Har tittat på tapeter till Gottfrids rum. Det lutar åt en fondvägg där han ska ha sin säng och jag väljer mellan dessa två:

      

Mmmm, det lutar åt den som är lite ljusare.

Nej, nu har jag hört nog av de förbannade trumpetarna i sydafrika. Jag går och lägger mig!

Köket

Publicerad 2010-06-14 21:39:37 i Allmänt,

Jag har vabbat idag med en son som varit urpigg. Konstigt med barn, igår hade han 40 graders feber och var i stort sett helt utslagen. Svettades ur sig febern under natten och har idag varit allt annat än utslagen. Imorgon blir det dagis.
Efter en dag med vilddjuret kändes det skönt att dra på sig arbetskläderna och åka till huset och göra lite nytta. Har målat takfot och halva framsidan på huset och det känns mycket bra.

Inne i huset har det hänt grejer minsann. I min enfald trodde jag att det nog skulle ta tid innan köket kom på plats. HA...vad fel jag hade, så här såg det ut:Det händer grejer!

Ute hade det också hänt grejer. Ett berg av sopor hade landat på vår gård. Suck, det är nybyggets baksida. Soporna tar aldrig slut och precis när man städat upp och gjort fint så dimper det ner nytt skräp.
Tippen förväntas bli välbesökt och det måste ske innan helgen eftersom släpvagnen och jag ska hämta en byggställning på Fredag.
Jag har med andra ord inte tid att sitta här.

fler val som måste göras

Publicerad 2010-06-13 22:27:14 i Allmänt,

Dålig uppdatering men vi har haft häcken full och inte heller så mycket att förtälja.
Förra veckan var en vecka då mängder av saker levererades. Det kom dörrar, golv, diskbänk, kamin osv. Inga snickare var på plats så Micke fick åka som en jojo fram och tillbaka och plocka in grejerna. Det var inga lätta pjäser och vi kunde känna en liten irritation över mängden saker.
Snickarna ska sätta in allt utom golvet och vem mer än dom vet vart de vill ha resten av grejerna. Nu ligger dom både här och där i huset och man kan ju alltid hoppas att de inte är i vägen.

I morgon bitti anländer lastbilen från Ballingslöv med vårt fina kök också. Det ska bli verkligt spännande att få se det uppsatt. Visst det kommer kanske att dröja men vi är en liten bit närmare i alla fall.Men vi valde dessa handtag på lådorna:

och knoppar på skåpen.


Vi har haft lite bryderier om kakel och klinkers. Ett besök hos M och P tidigare gjorde oss helt sålda på den klinker de lagt i hallen. Det lutar åt att det blir likadant i vår hall. Jag tror inte det gör något eftersom vi har helt olika hus för övrigt.

I lilla toan blir det med all sannolikhet vita, lite större plattor på väggarna med en röd mosaikpelare vid duschen och mörkgrått golv. Vi har vit inredning för övrigt där.

Ungefär så här:


I det lite större badrummet lutar det åt en mörkt grå/brun platta med lite metalliska inslag som fondvägg och golv. För övrigt vita eller ljust beige lite större plattor på väggarna. Vi har ekinredning i det badrummet.I tvättstugan vet vi inte riktigt men kanske grått golv i en inte alltför ljus nyans.

Sen är det kaklet i köket och där är vi inte riktigt överrens. Jag skulle vilja ha en vit blank fasad platta men Micke tycker att vi ska ha en lite mer rektangulär slät blank platta. Färgen är vi inte heller riktigt klara med. Köket är vitt med svarta vitvaror, valnötsparkett på golvet och valnötslaminat bänkskiva. Vitt kakel?? eller beige?? eller kanske grått??
Det lutar åt vitt.

Fasad platta:


slät:


Ja som sagt lite att fundera på har vi och sen gäller det att se om budgeten håller eller om den barkar åt skogen.
Fler sömnlösa nätter och magknip.
Fakturorna dimper ner regelbundet men än har vi inte fått någon otrevlig överraskning utan har rätt bra koll.

Något kostar mer och något kostar mindre (jo det har faktiskt hänt att det kostat mindre än vi räknat med).

Vi väntar bara ut regnet nu så blir det gavelspetsar som ska snickras i helgen.
Ställning ska fixas och helst ska det målas när vi har ställningen hemma också.

Idag känns det bra!

Publicerad 2010-06-04 21:36:10 i Allmänt,

Drog en sväng till tippen med lite trasiga tegelpannor. Jag har fortfarande lite problem med backningen men det går bättre och bättre. Skönt att hålla lite ordning och få undan skräpet. Ska gå igenom huset imorgon och sopa upp lite skräp efter veckans aktivitet.

Farmor är på väg hit från Uppsala för att passa Gottfrid och det är vi så tacksamma för.
Pappa kommer imorgon och snickrar och Mamma ska nog få en uppgift även hon.
Så skönt att ha snälla föräldrar som hjälper till, farmor och mormor och morfar är guld värda i byggröran (och även annars också förstås).

Kul när det händer saker på byggfronten och det är snart bara gavelspetsarna kvar på panelen på huset. Pickligt och tidskrävande men det blir ju så fint med sekelskiftespanel.

Just nu känns det bra med det mesta.
Lösullen kommer nästa vecka, golven kommer på Måndag, köket kommer om drygt 1½ vecka, innerdörrarna är på väg. Snickarna kommer v 24 och slår upp väggarna så snart kan vi börja spackla inne. Sen väntar lite invändig målning.


el och vvs

Publicerad 2010-06-04 12:44:54 i Allmänt,

Veckan har förflutit och en hel del har hänt på bygget.
Elektrikern har dragit el, fort och smidigt har det gått och jag måste återigen berömma våra hantverkare. Alltek Elektriska i Sundborn har även dom visat att man faktiskt kan lita på hantverkare.

I Onsdags morse kom det ett husvagnsekipage och tvärnitade utanför garaget. Ut kliver en man med foppatofflor och presenterar sig som Grane. Det var vår VVS entreprenör som anlänt och på en dag svischade han runt både högt och lågt som en vessla och vips så var rördragningen klar.

Jag och Micke har spikat takfot, Micke har fodrat fönster och panelarbetet fortsätter. Mycket jobb är det! Taket är så gott som helt klart och det tackar vi för, ska nog aldrig mer lägga tak i hela mitt liv om jag slipper.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela