Livet som Frida

Startade bloggen i samband med vårt husbygge 2010. Efter att huset stod klart har jag fortsatt skriva om livet i stort och smått. Just för tillfället har livet tagit mig med på en utmanande resa sedan jag drabbades av utmattningssyndrom. För att ta mig framåt använder jag därför bloggen som ett verktyg för att bearbeta mina egna känslor och tankar och för att om möjligt hjälpa någon i samma situation.

planering

Publicerad 2010-01-29 09:29:42 i Allmänt,

Man lär sig hela tiden nåt nytt under tiden man planerar bygget.
Det uppstår saker som man hela tiden måste ta ställning till, många val som ska göras.
Just nu är vår tankeverksamhet på högvarv och det gäller att tänka till vad gäller standarden invändigt i huset. Vad ska vi prioritera och vad är onödigt. Viktiga beslut som ju påverkar slutpriset på bygget. Med en något begränsad budget kan ju detta vara en riktig utmaning. Jag tror dock vi är ganska överrens även om det är lätt att sväva iväg och drömma om både det ena och det andra.
Jag tror dock vi har stor fördel av att ha bott i några hus innan. Micke har avverkat 3 hus tidigare och jag 2. Man vet ju på ett ungefär vad som är värt att satsa på, vad man saknat i de andra husen eller vad som varit onödigt.
Roligt är det men ett evigt räknande hit och dit.

Jag har ringt kommunen och hoppas att de fäller träden som står alldelest invid tomten, ev står dom på vår sida av tomtgränsen. Det är en stor björk, en stor tall och lite sly. Inget vi är intresserade av att ha kvar. Det verkade som att de skulle ta bort det i alla fall.

Lägenhet har vi förmodligen också klar. Vi måste ju ha tömt huset den 20/4 och det verkar som att vi har en lägenhet från den 1/4. Det är en 4 rummare i kvarnsveden, nedre boten med liten uteplats. Det blir nog bra. Nära till vår tomt och så småningom bygget. Lite längre blir det till dagis och jobb men det ordnar sig.

Har bokat bord på loppis i mitten på februari så nu ska den stora rensningen börja. Så fort temperaturen tillåter ska jag ta tag i vinden.

Färdigritat

Publicerad 2010-01-25 19:40:53 i Allmänt,

Nu har vi skissat klart och lämnat in ritningen för en slutlig revidering.
Vi har även placerat huset på tomten. Vi valde att ha garage och hus separerat och får nästan 2 meter emellan.
Tanken var att skjutan in garaget ganska långt på tomten men vi ångrade oss och har istället skjutit fram det en bit för att inte få en megastor garageuppfart.
Vi tror att det blir bättre rent estetiskt också.

Garaget ritades också det om lite, förlängdes med 1,2 meter för att få ett större "förråd".
Micke vill dock helst att jag kallar förrådet för studio, vilket betyder att vi då blir utan förråd. Får lösa det med nån liten förrådsbod kanske.

Bygglovsansökan ska skickas denna vecka eller nästa och sen hoppas vi att det inte drar ut för länge på tiden.

Hur ska huset stå??

Publicerad 2010-01-24 08:52:24 i Allmänt,

Inte trodde jag det skulle vara sånt bestyr med att placera huset på tomten!!

Vi vill lämna in bygglovsansökan så fort som möjligt för att få komma igång med själva bygget. Men först ska huset placeras på tomten och det var ingen lätt uppgift.

Huset vi ska bygga är ganska stort, 17,5 meter långt. Vi ska ha ett enkelgarage som är 4 meter. Tomten är 34 meter och det borde ju räcka tycker man. Men icke!!
Vi måste räkna bort 4,5 meter på ena sidan mot grannen och 6 meter från vägen, detta gör att tomten plötsligt krymt med 10,5 meter. Vi kan klämma in hus och garage på de metrarna men det blir bara 1,9 meter emellan.
Att bygga ihop hus och garage verkar krångligt och det vill vi helst inte men det är kanske det vi måste göra.
Att förkorta huset är inget alternativ.

Det lutar ändå åt att vi ställer hus och garage bredvid varann med ett mellanrum på 1,9 m. Om man räknar bort överhängen på taken så blir det ändå 0,5 meter emellan och det borde inte se alltför konstigt ut. Vi tänkte skjuta bak garaget lite också så det blir nog bra till slut.

Många val ska göras och med tanke på att huset inte direkt kan flyttas om det skulle visa sig att vi tänkt fel så måste det bli rätt från början.

Våra blivande grannar på kumminet bloggar om sitt bygge ockå och jag har länkat till deras blogg här till höger. Världen är allt bra liten. Det visade sig att våra föräldrar också bott grannar, när dom var små, i Äppelbo!! Lustigt sammanträffande. 

Äntligen....

Publicerad 2010-01-21 08:24:26 i Allmänt,

.....dags för lite uppdatering.

Vi har sålt vårt hus nu och vågar ta upp vår byggplan igen. Dammat av ritningen och här kommer den preliminära varianten.

lite dålig bildkvalité men det sysn lite i alla fall

Lite dålig bildkvalité men ritningen är ju inte helt klar än.

Längst till vänster, över allrum och sovrum ska vi ha ett ryggåstak, i vardagsrummet en kamin, Contura 460 murspis.

Se här är verkligen vårt drömhus och vi har åstadkommit ritningen helt själva med lite hjälp och ideér från vår husförsäljare. Känns jättekul.
Vi har utgått från Fiskarhedens husmodell Lärkan som vi förlängt 3,6 meter. Vi har fått en boendeyta på 161 kvadratmeter som vi fått disponera fritt.
Nu ska karusellen igång! Bygglov och husplacering står överst på listan.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela