Livet som Frida

Startade bloggen i samband med vårt husbygge 2010. Efter att huset stod klart har jag fortsatt skriva om livet i stort och smått. Just för tillfället har livet tagit mig med på en utmanande resa sedan jag drabbades av utmattningssyndrom. För att ta mig framåt använder jag därför bloggen som ett verktyg för att bearbeta mina egna känslor och tankar och för att om möjligt hjälpa någon i samma situation.

Familjelördag

Publicerad 2012-09-29 15:58:19 i Allmänt,

Har haft en härlig Lördag, som ju faktist inte är slut än.
 
Då vi haft soffläge här på tok för länge så har den lille 5 åringen tröttnat ur helt på sina sjukliga föräldrar. Idag var det dags att låta honom få leka av sig lite och vart passar det bäst om inte på Sportys lekland i Falun. Vi var på Lek och Buslandet i Örebro i somras och det var en riktig hit. Falun har vi inte provat tidigare.
 
Så snart vi kommit in så försvann Gottfrid i alla klätterställningar och till sin stora lycka var det flera dagiskompisar som också hittat dit. I över 2 timmar for han runt därinne med en kort paus för lite vätska.
 
 Och som vanligt när han ska vara med på bild så måste han spöka sig.
 
Vi tog en lunch på MC Donalds till gossesn stora glädje (och bikinifigurens skräck).
Efter det åkte vi till Borlänge för presentinköp. Vi hittade inte allt vi skulle ha men nästan. Då shopping inte hör till Gottfrids favoritsysselsättningar och föräldrarnas tålamnod inte riktigt är i fas så blev det godisaffären och sen hemgång.
 
Nu har Micke skjutsat Julia på jobb och snart ska Agnes hämtas i Ornäs där hon dömt några matcher och tjänat sig några hundra.
Det var dagen hittills. Nu väntar kycklingen på att marineras och sen blir det mysbrasa och film.
Ha en bra Lördag gott folk.
 
Jag var för övrigt till farbror doktorn igår som kunde konstatrera att jag förmodligen har fått förkylningsastma på gamla dar. Fick egen medicin nu (har tidigare puffat i mig Gottfrids). Fick även inhalera på plats och precis som när blå himmel spricker upp i ett tjockt molntäcke så fick jag plötsligt luft igen!
 
Vill också passa på att tacka min snälla faster Britta för den goda lingonsylten som fyller frysen och som kommer att förgylla många middagar framöver. Supertack!
 
 
 
 

Trött....

Publicerad 2012-09-27 21:28:20 i Allmänt,

Jag öppnade min mail efter helgen och möttes av ett....ja, vad ska man kalla det?.....kanske något ilsket mail. Ett ganska otrevligt mail faktiskt om jag ska vara helt ärlig.
Att det kom från en vuxen person, en förälder, har man faktiskt svårt att tro. 
 
Jag kan förstå känslan och även ilskan men jag förstår inte varför man måste gömma sig bakom ett mail. Föräldramötet dagarna innan hade väl varit ett utmärkt forum för att yttra sig i den aktuella frågan. 
 
Jag blir bara så trött på människor som inte kan stå för sina uttalanden öga mot öga. Jag har den bestämda åsikten att man ska inte skriva saker i ett mail som man inte kan stå för öga mot öga. 
Det är alltför lätt att gömma sig bakom dataskärmen, man behöver inte se personerna och man behöver inte ta tag i motfrågorna osv.
 
Nåväl, det får stå för den här personen, ingen har tvingat henne till någonting, alla har möjlighet att göra sina val och   
bidrar efter sin egen förmåga. Kanske hade hon en dålig dag.
Jag har varit med om detta förut i en annan klubb med den skillnaden att personen i fråga inte skickade otrevliga mail utan faktiskt vågade yttra sig muntligt. Hela resonemanget grundas dock på okunskap och oförståelse och många gånger en slags bitterhet.
 
Inget jag lägger på mig men det sprider dålig stämning helt i onödan. Tråkigt för tjejerna.
 
Annars rullar livet vidare, vi hostar på härhemma och det verkar vara ett envist virus som bitit sig fast. En ordentlig mansförkylning och min vän Marie börjar oroa sig för att jag faktiskt håller på att förvandlas till man med tanke på mitt ideliga jämmer......Till och med Micke jämrar sig mindre.....hmmm inte bra, jag får ta och skärpa mig helt enkelt :)
 
Vår cykelkille har haft avslutning på cykelträning och förärades med en medalj som han förvarade tryggt på kudden första natten.
 
Ved har anlänt och ligger och väntar på att få bli uppstaplad. Annat som väntar är trädgården. Jag har sagt det förr och säger det igen, jag är ingen trädgårdsmänniska och ber våra arma grannar om ursäkt. Sommarblommorna står sorgset kvar på altan, frusna och medvetslösa. Häcken blev bara rensad till en fjärdedel och gräset är inte klippt på någon vecka. 
Ska försöka hitta energi till helgen men förstår inte riktigt vart den ska komma ifrån (nu gjorde jag det igen, jämrade mig, och jag riktigt känner hur skägget börjar växa).
 
 
 
 

Min rikedom

Publicerad 2012-09-22 12:39:34 i Allmänt,

Det slår mig alltsom oftast vilken stor rikedom jag har. Jo, jag är en mycket rik människa. Jag tjänar inte massor med pengar, jag är inte ekonomiskt oberoende, långt därifrån. Jag har dock tak över huvudet, bor i en nybyggd villa med alla bekvämligheter, har bil, husvagn, äter gott, dricker gott, har kläder att sätta på mig osv, osv.
 
Det här är jag ju ine ensam om, ett ganska normalt tillstånd för en medelsvensson.
 
MEN den största rikedomen är sex människor som kommit från antingen mig eller M. Sex människor i olika storlekar som bringar lädje (och gråa hår) varje dag. 
 
Att leva i en sk. styvfamilj är inte lätt, den som påstår det är en stor lögnare. Det är inte lätt för de vuxna men de har ju ändå valt situationen samtidigt som de valde varandra. 
Men det kan sannerligen inte vara lätt för barnen. De har ju liksom inget val utan tvingas acceptera en ny vuxen i dess liv och många gånger nya "syskon". 
Föräldrarna må ha träffat sin stora kärlek men barnen kanske har tvingats ihop med människor som de inte alls gillar. 
 
För 12,5 år sedan träffade jag min kärlek, med honom följde 3 extra små människor. Vägen genom livet dessa år har varit både krokig och brant, det har stormat och gnagts både bland vuxna och barn. Vilken plats ska man ta? vilken är min roll? Hur ska jag ställa mig i de situationer som uppstår? det är frågor jag ställt mig som vuxen och förmodligen har barnen också funderat kring det. Barn är dock mer handgripliga och har många gånger försökt kriga sig till en plats på toppen. 
Trots att vi försökt förstå och försökt ta det mesta i barnens takt så har man ändå inte kunnat undvika konflikter. 
 
Allt har såklart inte varit jobbigt, jag kommer till det.
 
Stackars barn! Jo, jag tycker det, det kan inte vara lätt att vara skilsmässobarn. Jag har inte varit det själv, har haft den stora förmånen att ha mamma och pappa under samma tak. Det är väl en av anledningara till att jag många gånger haft svårt att veta vad som är bäst i storfamiljens vardag. Ibland har jag tagit fel beslut, agerat fel och förmodligen gjort någon av familjemedlemmarna besviken, ledsen och arg. Det har inte varit av elakhet utan helt enkelt oförstånd och många gånger en trötthet över att inte kunna slappna av riktigt i min roll som mamma/styvmamma. Ber om ursäkt för det. Om det är till någon tröst så har jag många gånger känt mig som "den elaka styvmodern".
 
Jag tror att det är lätt att missförstånd uppstår som kanske inte alls har med styvfamiljen att göra, saker som förmodligen skulle uppstå även om man vore en biologisk familj. Vad jag kan minnas så var jag och min bror långt ifrån sams jämt (i stort sett aldrig under uppväxten och jag kunde inte förstå hur jag någonsin skulle kunna umgås med honom på ett civiliserat sätt), vi slogs och bråkade precis som våra barn gjort under åren.
 
Därför blir jag varm i hela kroppen och hjärtat slår ett extra slag av glädje när jag ser på dom idag. De tar hand om varandra, umgås, har roligt tillsammans, tycker om varandra och kallar varandra för syster och bror, saknar varandra etc. 6 människor som trots allt gnag och slit blivit fina, trygga människor som gör mig stolt varje dag. 
 
Louise  Hästtokig tjej som alltid envist sett till att nå sina mål. Skaffade sig en häst (när övriga familjen var på semester). Kämpade och slet med häst, jobb och skola. Klarade det galant. Sliter fortfarande med häst jobb och skola och gör det även nu med bravur. Tar hand om sina småsyskon som den storasyster hon är. Omtänksam, generös och trygg :)
 
Niclas En liten slarver med hett temperament. Gav oss en del gråa hår men också mycket glädje med sin roliga humor. En omtänksam storebror med sinne för affärer. Tog gärna med sig Lillasyster vid jultidningsförsäljning för att göra ett gott intryck och därmed sälja lite mer. Han har växt upp till en fin ung man som jobbar och sliter och klarar sig fint utan lillasyster :)
 
Jonas Har alltid gått sina egna vägar. När kompisarna spelade fotboll började han på Bowling, när andra spelade gitarr spelade han Valthorn och när andra valde spanska så valde han japanska. Nu går han sista året på gymnasiet och ser fram emot körkort och lastbilskort. Har även han fått jobb, på samma företag som brorsan :)
 
Julia Envis och också hon med hett temperament. Visste man inte bättre kunde man misstänka att hon och Niclas hade samma blod i ådrorna. En liten samlare som samlat på allt från tomma matförpackningar till sudd. Hon bestämde sig tidigt för att bli rik. Driftig och företagssam har hon många bollar i luften. Även hon jobbar på samma företag som "brorsorna" :)
 
Agnes Lillasyster som såg till att uttnyttja situationen som liten. Många lurigheter som hon (enligt henne själv) var helt oskyldig till. Tar livet lite piano och stressar inte i onödan och det är en bra egenskap. Har den filosofin att allt löser sig. Kämpar på sista året i Grundskolan och våndas över de val som komma skall. Snäll storasyster till sin lillebror som blir jätteglad när Agnes hämtar på Dagis.
 
Gottfrid Lillebror som kom med buller och bång för att "knyta ihop säcken". Han har fått något från alla. Envishet, temperament, går sina egna vägar, har mycket hyss för sig och vet vad han vill. Älskar sin cykel och sin Cykelträning. Ger oss MASSOR med gråa hår men också så mycket glädje och är någon som vi alla samlas kring. Han ser upp till alla sina syskon och har det ganska priviligerat.
 
Tack för att ni finns i mitt liv och tack för att jag får finnas i ert.
Så mycket roligt som vi ändå har upplevt genom åren och jag hoppas verkligen att vårt styvfamiljeliv också kunnat ge er trygghet glädje och kärlek på er väg mot livet...
 
 
 

Höst

Publicerad 2012-09-21 11:59:07 i Allmänt,

Hösten är här, härliga underbara hösten med sin skönt kyliga luft, alla vackra färger och myskvällar med tända ljus och mysbrasa. 
Hösten har dock inte bara fördelar utan med den kommer också alla förbaskade sjukdomar.
Jag tror att det vilar en förbannelse över den här hösten, sjukdomar och elände avlöser varandra i en strid ström.
 
Gottfrid har haft hosta och astma sedan i Augusti och det hör inte till vanligheterna. Det brukar köra igång först under senhösten, då när snön hänger i luften och kylan bitit sig fast på allvar. I år har dock inget varit likt något annat år och vi startade alltså med vintersjukdomarna redan i Augusti.
 
Inte bara vi har varit sjuka, en otäck magsjuka visade sig från sin allra sämsta sida och det kunde slutat riktigt illa för en av dom viktigaste personerna i mitt liv. Nu slutade det hela, som väl är, bra! Men åter blev man påmind om att vi inte kommer att trampa runt här för evigt. Tänk så fort man glömmer det!! 
Vi vet ju faktist aldrig när det är färdigtrampat så se till att ta vara på livet och varandra.
 
Vidare i sjukdomsträsket så har förkylningarna avlöst varandra och vi har alla kraxat oss genom de första höstveckorna. Nu är det jag som blivit omkullslagen av en eländig "mansförkylning", ja, ni vet en sån där förkylning som män brukar drabbas av och som obönhörligt leder till ryggläge. Hehe.....
 
Det har trots allt elände ändå funnits en del ljuspunkter.
Vi har haft några musikkvällar här på altan med goda vänner och käre bror. 
En grillkväll, en spontan enkel kräftskiva, en hel helg med musik och "ståupp" i vardagsrummet. Många goda skratt och trevligt umgänge.
 
Mormor som förgyllt vardagen för både stora och små med blott sin närvaro (och såklart sin Janssons frestelse, sockerkaka och dessutom en tömd tvättkorg). 
 
Nu har Micke farit till Uppsala för att spela på sin brors 30-års fest tillsammans med min bror. Jag och Gottfrid kraxar på här hemma. Tjejerna har jobb, handbollsläger och matcher på agendan. Louise och Niclas kommer dock att ansluta i Uppsala för festligheter medan Jonas sliter på Maxi tillsammans med Julia. 
 
Trevlig helg Gott folk!
 
Gå in på denna länk och lyssna på en vacker sång:
 
http://www.youtube.com/watch?v=_Uuhefmc_fA&feature=player_detailpage
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela