Livet som Frida

Startade bloggen i samband med vårt husbygge 2010. Efter att huset stod klart har jag fortsatt skriva om livet i stort och smått. Just för tillfället har livet tagit mig med på en utmanande resa sedan jag drabbades av utmattningssyndrom. För att ta mig framåt använder jag därför bloggen som ett verktyg för att bearbeta mina egna känslor och tankar och för att om möjligt hjälpa någon i samma situation.

Rosor

Publicerad 2010-07-23 14:41:22 i Allmänt,

Nordsjö Idé och Design i Borlänge får en hel bukett rosor av mig.
Trevlig och glad personal, serviceinriktade och tillmötesgående. Kunniga för det mesta.
Jag har sprungit där nu nästan dagligen i en hel vecka och innan det flera gånger i veckan och krånglar med än det ena än det andra. Är det några problem? Muttrar de att jag är besvärlig? NEJ! Inte det minsta.

Beställde 60 tapetrullar ena dagen och på em nästa dag hade de kommit, alla utom 4 rullar. De kom idag.
Det kallar jag snabba ryck.

Eva: ikväll tror jag vi gör ett besök i Säter så Gottfrid får beundra lite raggarbilar. Vi kanske ses.

Torsdag

Publicerad 2010-07-22 08:31:42 i Allmänt,

Igår tillbringades förmiddagen på Nordsjö färg och Design. 60 rullar tapet beställdes, 60 liter tapetlim inhandlades och 35 liter utomhusfärg. Pust!
Till detta en kasse med penslar, tråg, rakblad och andra nödvändiga tillbehör.
Expediten verkade lite svettig till slut men de är alltid lika trevliga i den butiken.

Om det är något jag lärt mig under den här husbyggarresan så är det att inte snåla när det gäller penslar. Jag köpte en villapensel för 150 kronor i våras och den har jag målat hela huset med 1½ gång. Jag köpte även en billigare variant för kanske en 50-lapp och den fick jag kasta efter en vägg.
Köpa billigt=köpa dyrt, åtminstone i det fallet.

Garaget har ju fått fin panel och det innebär att jag fått mer vägg att måla. Vi hade handlat 60 liter beige husfärg tidigare i våras, men jag var nu tvungen att införskaffa 30 liter till. Jäklar vad nytt trä suger färg.
Men det är lika där, snålar man med fären blir det dubbelt så dyrt när man måste byta ut murkna plankor efter bara något år.
Det jag däremot önskar att jag slapp var maskeringen. Det är nog bland det tråkigaste som finns. Måste måla fönstersalningen och att maskera där är ett riktigt pilljobb.

Min handled mår inte riktigt bra av allt målande och klarade bara de små garagegavlarna igår sen fick jag gå över till roller och rolla grönt runt fönster och midjebrädor.
Vi är nöjd med vårt färgval och det blir bra när vi får rama in det beiga med matt grön färg.

Gottfrid känner sig som hemma i färghandeln och igår träffade han en lite kompis där. Som en sann gentleman hjälpte han den lilla damen att plocka i kritorna i hinken som hon tappade i golvet. De skålade sedan med varsin King Cool (det är en pop up glass) och verkade trivas bra tillsammans.

Inte nog med att det rustas och byggs på Pastorsgatan, nu kommer de och ska plocka med kaklet i köket i lägenheten
Kaklet har lossnat och 24 plattor sitter löst.
Jag fullkomligt avskyr denna lägenhet och allt som inte sitter ordentligt fast ramlar isär och går sönder. Slitet och eländigt är det. 
 

Garage

Publicerad 2010-07-19 21:47:22 i Allmänt,

Förra veckan ägnades åt inomhusarbete och imorgon ska jag försöka hinna ner till Nordsjö Färg och beställa lite tapeter. Vi har bestämt oss nu och då är det lika bra att köra på innan vi får nya ideér.
Vi har alltså valt tapet till 7 rum och kök och 2 hallar. 
Inte lätt men jag känner mig nöjd med våra val. Neutralt och bra tills vi fått bo in oss ordentligt. Någon fondvägg här och där för att piffa till det lite.
Överst på önskelistan nu står en soffa. Bättre begagnad är helt ok men den ska helst vara grå, brun eller beige. Har någon en dylik som ni vill bli av med så säg till.

Från och Med Lördag em så flyttades arbetet från innerväggar till ytterväggar och Garaget har fått en ansiktslyftning.
Arbetet har varit intensivt och jag är imponerad av de snickare jag anlitat.

Bilderna får tala:

Garaget före
 

Under inklädnad:Tror du det blir bra det här Morfar?


Tror du det blir bra det här Morfar?tapeter

Publicerad 2010-07-17 22:42:39 i Allmänt,

Jodå, bygget löper på bra. Huset är spacklat och klart, bara tvättstugan och köket kvar. Slipas och kan sedan börja beklädas i finfina tapeter. Under flera dagar har jag burit tapetböcker till och från färgaffär´n. Vi har bestämt vardagsrumstapet och tapet i hallen fram till allrummet. Det extra sovrummet ärockså färdigplanerat, jag tror Agnes bestämt sig också. Värre är det med Julia som inte lyckas släppa tanken om en fototapet. Mamsen ligger inte på plus där just för tillfället då det är ALLDELEST för dyrt.

Det är roligt men svårt och kommer nig bli mycket ljust, vita och beigea tapeter med  någon fondvägg någonstans. Det finns så otroligt mycket snygga tapeter som är helt vita men med fina mönster som kan anas i en skimrande vit färg. Hittat en sån till köket som jag tror blir bra.

Vardagsrummet får en vit tapet som är lite spräcklig i beige och en fondvägg i brunt med samma mönster. Den vita får sedan fortsätta i hallen mot allrummet.

I entrén blir det troligtvis pärlspontpanel och en randig tapet.

Blir nog bra till slut.

Att ta dit hjälp med spackling var det bästa vi kunde gjort, det spacklades under två dagar. Eller rättare sagt en dag och en kväll. Äppelbo tak och fasad får en stjärna i himlen.

Idag har jag målat färdigt ena gavlen och hann nästan hela innan ovädret kom. Hoppas på bättre målarväder imorgon- Pappa och Micke har börjat med panelen på garaget och det går som en dans.

Just nu känns det som ett privilegium att bygga hus. Det är roligt och man börjar se hur det växer fram till det fina hem man fantiserat om. Jag har svårt att förstå att vi ska flytta in där ganska snart.

badkar

Publicerad 2010-07-12 22:00:52 i Allmänt,

Vi hade bestämt att lägga badkarsinköpet på is ett tag för att kunna köpa oss ett rejält bubbelbadkar. Vi har ändrat oss, Gottfrid måste ju ha ett badkar annars kommer han att bli lortig till oigenkännlighet. Han avskyr att duscha. Sen ser det ju konstigt ut med ett badrum utan kar. Det här har vi bestämt oss för. Det är till ett rimligt pris, under 10000 kr och sen tycker vi att det är väldigt snyggt också:Det blir dock en annan blandare eftersom golvblandaren på bilden kostar lika mycket som badkaret.

Herregud vad allt kostar. Tittade på Handukstorkar, trodde faktiskt att de inte kostade mer än högst en tusenlapp. Men fasen, om dom kostar tusen kronor ser dom ut att komma rakt nedstigna från 80-talet. Nej, man måste hosta upp sådär 4-5000 kronor för en skapligt snygg torkhistoria. Kanske väntar vi med det istället.

Har en lätt ångestklump i magen när jag tänker på slutpriset. Ändå vet jag att vi ändå håller ner kostnaderna. Visst vi har trasserat budgeten men det känns ändå som att dom övertramp vi gjort kommer att vara värt det. Tillvalen vi gjort höjer både kvalitén på huset och trivseln.
TEX:

I köket valde vi lådor rakt igenom istället för skåp med hyllor. Det känns praktiskt och funktionellt men kostade en rejäl slant. Vi valde även till en vitrin och svarta vitvaror. Vitvarorna var mest för att vi ville ha Bosch istället för Siemens och sen förstås för att det är snyggt också. Köksfläkten blev en lite bredare än standard och med mera "drag"i.

Kamin! Det var det vi bestämde oss direkt för att inte utesluta. Vi valde bort dubbla väggar spån/gips istället och det känns som att det är värt det.

Badrumsinredningen var beräknad att kosta 30000 kr i kalkylen vi fick. För lågt räknat! vi lyckades dock få till snygga kommoder och två högskåp och spegelskåp för det priset. Men sedan tillkommer ju badkar och dusch. Inget badrum ingår i standardpaketet hos FH villan mer än en toalett och ett enkelt handfat.
Kakel och klinkers beräknat för 200 kr kvadraten kan man ju bara skratta åt. Vi lyckades inte hålla oss där men har heller inte skenat iväg då vi har små badrum och få kvadratmetrar. Valde någon dyrare platta till fondvägg och ett golv men ligger annars i snitt på ca 300 kr kvadraten på plattorna. Även där räknat lågt av FH villan.
Kakelentreprenaden kostade även den mer än beräkningen.

Badrummen och dess upplägg ger FH-villan ett litet minus måste jag säga. Känns lite som en glädjekalkyl vi fick vad gäller detta.

Vi valde sekelskiftespanel istället för vanlig panel på huset.

Vi bygger ju ett lärkan som vi förlängt med över tre meter, vi har ritat om huset helt och hållet invändigt och lagt till en del i huset med ryggåstak. Detta ger oss ett personligt hus som inte liknar något annat.

En annan del av bygget som drog iväg i pris var grundläggningen. Vi har byggt radonsäkert och det kostade oss en bra slant men det känns som en investering mer än en belastning.

När jag tänker efter så får vi mycket för pengarna och ångesten släppte lite.

jodå, det händer saker!

Publicerad 2010-07-07 22:11:36 i Allmänt,

Dålig uppdatering men vi har haft fullt upp. Tänkte ge er lite nya bilder men kameran har inte förljt med till bygget på ett tag, glömmer den hemma. Ska skärpa mig.

I alla fall så har den andra gavelspetsen färdigställts. I 30 graders värme på Lördagen snickrade pappa och Micke hela dagen. De gjorde klar panel, kors och hela härligheten. Söndagen ägnades åt målning och andra strykningen fixade vi på Måndag kväll.

Det låter så himla enkelt när jag knappar ner orden här på dataskärmen: " först gjorde vi det och sen gjorde vi det och sen var det klart"
Vojne, vojne säger jag bara.
Liket som mötte mig i dörren igår talar om någonting helt annat.
Micke kör tåg mellan 02-09, sover ev ett par timmar om inte vaktmästaren kör igång gräsklipparen från 1800-frysit fast (den låter som en rallytävling), eller ungarna uppepå oss har frispel. Sen kör han hela em och kväll på bygget för att sen stupa i säng vid 22-23 och upp igen lååångt före tuppen för att köra tåg, och så fortsätter det.

I desperation ringde jag målare i hela Borlänge och även i närliggande kommuner utan att få det minsta lilla hopp om att blekansiktet (läs: Micke)skulle kunna få lite avlastning med inomhusspacklingen.
Till slut ringde jag Äppelbo tak och fasad men hade inte heller då några större förhoppningar om att det skulle finnas tid över för våra väggar.
MEN...jag hade fel.
K-Å förbarmade sig över oss och kommer hit och hjälper till med spacklingen! Tack, tack, tack säger jag och blekansiktet fick genast  lite ny färg på nosen och igår kväll började han förbereda lite. Ikväll fick han stanna hemma med sonen och jag har limmat skarvremsor för glatta livet.

Offerten på plattsättning och plattor har kommit och det blev lite dyrare än vi trodde. Men att byta ut plattorna mot nåt billigt gör bara några tusenlappar, arbetskostnaden kommer vi ju inte undan hur vi gör. Det får nog bli så att vi kör på den offert vi fått och blir nöjda. Det är ju inte lika lätt att byta ut kakel och klinker som att byta en tapet
om man inte blivit nöjd.
Så får det bli!

  

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela