Livet som Frida

Startade bloggen i samband med vårt husbygge 2010. Efter att huset stod klart har jag fortsatt skriva om livet i stort och smått. Just för tillfället har livet tagit mig med på en utmanande resa sedan jag drabbades av utmattningssyndrom. För att ta mig framåt använder jag därför bloggen som ett verktyg för att bearbeta mina egna känslor och tankar och för att om möjligt hjälpa någon i samma situation.

Ännu en helg på taket

Publicerad 2010-05-30 20:45:16 i Allmänt,

Ännu en helg har förflutit och vi har tillbringat en stor del av den på taket som omväxling.

Hustaket är så när klart, bara farstukvisten kvar. Annars är nocken på och alla plåtar.


Mamma och pappa kom med husvagnen i Fredags och har bott på Mellsta när de inte varit och hjälpt oss. De är guld, verkligen!
Vi (dom: mor och far, tog initiativet) har städat upp på byggplatsen och jag tog med mormor och Gottfrid på en tur till soptippen. Där tränade jag backteknik och om jag får säga det själv gick det riktigt bra.
Mamma verkade lite skrajsen där bak och tyckte nog att jag kunde ställa mig utefter ena sidan och att vi sen kunde springa till kontainern med skräpet.

Vi fortsatte idag arbetet uppe på Garagetaket och på ett par timmar var teglet på. Sen återstod lite plåtskruvning och nocken får vi ta imorgon när vi fixat mer nockspik.



Fikapaus på bygget:



Gottfrid fick därefter gå hem tillsmmans med mormor och ta en tupplur.

Nockspiken tog ju slut och därför kom aldrig nockpannorna på på garaget idag. Micke stannade dock kvar och spikade nockband och då fick han besök av den familj som köpt tomten alldelest bredvid vår. De hade två tjejer i Julia och Agnes ålder  så dom blev jätteglada.
Det verkar som att vi får hitta oss en annan grillplats ;)
Kul, att området fylls.

Jag känner mig så glad att vi valde det område vi valde. Det känns som hemma och helt rätt. Längtar efter den dagen då vi får ta vårt pick och pack och flytta dit.

Nu är jag dödstrött. Hostar fortfarande som en gast och trodde ett tag att jag fått lunginflammation men jag har nog inte det. Behöver nog bara sova lite.
Ska slänga mig i soffan nu tillsammans med Micke och se på TV. Han är inte på bygget ikväll  så det gäller att passa på att njuta av en hemmakväll. Dom växer inte på träd.

Ränndalar borde inte få finnas!

Publicerad 2010-05-26 20:55:59 i Allmänt,

Ränndalar, det är ett ord och ett fenomen som ger mig rysningar.
Ni som inte vet vad det är, var glada för det och jag hoppas att ni slipper ha med detta otyg att göra.

Taket är i alla fall på nu på huset. Nåväl, i alla fall nästan. Nockband och nockpannor återstår att montera. Riktigt slitsamt och riktigt svårt att få det rakt, framförallt efter ränndalen.
Vi har tillbringat varje kväll på taket, idag kunde inte jag eftersom vi ju som bekant även har en liten treåring som behöver omsorg emellanåt.
Omsorg har han dock fått även de andra kvällarna, av sina snälla systrar Julia och Agnes. De är guld värda och jag vet inte hur vi skulle klara oss utan dom.

Jag hoppas taket blir godkänt och tätt så att vi kan lägga det till handlingarna.

Mycket jobb är det men roligt när man gör framsteg. Tårar och förtvivlan när man inte får till det och inte vet hur man ska göra. I de jobbiga stunderna, då det känns övermäktigt och slitsamt så brukar jag blunda och tänka mig huset när det är klart. Jag ser framför mig vårt fina kök, jag hör hur brasan sprakar i kaminen och tänker mig vad mysigt det kommer att bli när vi får adventspynta.
Då inser jag vad priviligerad jag är som får vara med om detta.


Takläggning

Publicerad 2010-05-22 20:36:51 i Allmänt,

Idag kom stora lyftmaskinen till vår hjälp för att lyfta upp takpannorna, Tack!





Omkring kl 9 i morse droppade dom in, dom som vek några lördagstimmar för att hjälpa oss med taket. Det är värt guld och jag kan inte nog tacka er:
Tommy, kom fastän han hade sina tjejer. De väntade tålmodigt med en film hemma hos oss, Tack!
Niclas och Jonas, trots tonårströtthet och förmodat nattvak masade dom sig till kvarnsveden i ottan för att plocka tegel och jobbade på som bara den, Tack!
Magnus tog med sig Linus och tillbringade Lördagen på vårt tak, plockandes med tunga tegelpannor, tack och tack!
Magnus stannade dessutom till sen eftermiddag och såg till att vi fick på en taksida och lite till. Tack!
Pappa kom för 3:dje helgen på rad och jobbade på i sann "40-talist anda", Tack!
Mamma skötte ruljansen med 3 åringarna Gottfrid och Selma tillsammans med Agnes Tack!

Utan er alla hade den här dagen inte blivit så bra som den blev, jag hoppas ni förstår att det är uppskattat.



Imorgon kör vi resten. God natt!

Det flyter...

Publicerad 2010-05-21 15:40:03 i Allmänt,

Fredag och jag flexade ut tidigt. Skönt. Stackars Micke däremot, han jobbar i stort sett dygnet runt för att få klart inför imorgon. Men det känns som att vi har lite flyt just nu i alla fall.

Vi anlitade ju våra snickare för lite extra hjälp med panelen och det visade sig vara det bästa vi gjort och värt varje krona. De har kommit runt huset på bara ett par dagar och det är i stort sett bara gavelspetsarna kvar. Vi har, som ni förstår, fortfarande bara gott att säga om G Hanes bygg.
De är hjälpsamma och otroligt duktiga. Snabba och aldrig omöjliga. Tack killar!

Imorgon är det tegelläggning. Åtminstone ska tegelpannorna upp på taket och det som såg så motigt ut i början av veckan då vi inte hade hittat en traktor, inte fått klart med plåtar osv, det verkar ha löst sig på bästa möjliga sätt. Micke har hittat traktor med förare och lyfter pannorna ända upp till nocken, byggkillarna har fixat ränndalsplåtarna, Micke har fixat rännorna och takfotsplåtarna är på g. En klyv till pannorna har vi fått låna av snickarna så det enda som återstår är handkraft och hårt arbete för att få av pannorna och få ut dom på taket.

Nu ska jag ta tag i lägenheten tror jag. Den en rengöring!

Nu tar vi nya tag!

Publicerad 2010-05-19 08:19:58 i Allmänt,

Jag har haft en liten dipp då jag ångrat att jag överhuvudtaget kom på tanken att bygga ett hus. Jag har saknat nygårdsdalen och jag har saknat mitt blå hus.
Jag som varit eld och lågor och mycket förväntansfull och ivrig har bara känt att NEJ! Jag vill inte bygga nåt hus! Hur ska vi ta oss ur detta??

Alla beslut kändes bara stressande och allt jobb innan färdigt hus kändes fullkomligt övermäktigt. Vad har vi gett oss in i??
Ekonomin är alltid ett orosmoment (åtminstone för mig som oroar mig för det mesta). Kommer vi att klara detta och räcker de pengar vi sparat? Fakturorna ramlar in och skickas vidare till banken i en strid ström!

Nu har jag kommit igen, flera pusselbitar har fallit på plats och allt känns lite lättare.

Micke håller på att förbereda för takläggning, hängrännor och plåtar är på väg att hitta sin plats på huset och Vindskivor och takfotsbrädor har fått fin färg. Lite nedslagna blev vi igår då vi inte tycktes hitta någon lastmaskin till helgen då pannorna ska upp på taket. Det löste sig på ett bra sätt och det verkar som att pannorna faktiskt kommer att komma upp.

Panelen är ett stort projekt och plåtarbetet för att få upp den är ett evigt pill. Vi har tagit in lite hjälp i ett par dagar och det känns som att en sten lyfts från mitt bröst. Micke kan ju faktiskt inte hinna både jobba och snickra ALLT själv. Jag vet att han vill och är övertygad om att han kan men man ska orka också.

Allt känns lite bättre som sagt och väldigt roligt att bygga i ett nytt område. Grannarna kommer förbi och snackar lite och alla är trevliga. Inom loppet av några veckor kommer 3-4 hus till att påbörjas och det ska bli spännande att se vad som kommer upp.

Återkommer med lite bilder.


Jag ska måla hela världen....

Publicerad 2010-05-16 22:01:10 i Allmänt,

Mickes extra ledighet var till en början väldigt deprimerande. Ja, visst var det skönt att han fick vara lite ledig men tanken var ju att han skulle jobba på huset. Vädret ville inte som vi ville och regnet fullkomligt öste ner ända till igår fm.
Frustrerande, då vi varit och handlat målarfärg och verkligen behövde måla på takfotsbrädorna, innan rännor och plåtar skulle på. 

På Lördag förmiddag trotsades regnet och planerna ändrades. Pappa kom också hit och panelen började spikas på. Mycket pyssel är det med sekelskiftespanel men det blir jättefint. På fm slutade det regna och sommaren kom på snabbvisit. Jag fick alla takfotsbrädor målade en omgång och idag har jag målat dom igen.
Pappa hade jobbhelg och var på plats på bygget vid 07 i morse. Sommaren var som bortblåst och regnet öste åter ner över pastorsgatan och resten av Borlänge.

Far trotsade regnet och så gjorde även jag och Gottfrid som försökte göra lite nytta i form av att städa upp lite skräp och slänga på släpvagnen. Gottfrid var i himmelriket då han fick hoppa och plaska i alla lortpölar.

Den stående panelen är klar på baksidan av huset och det blir jättefint.



Bilder på huset kommer!

Är det det här som kallas en Bad Day?

Publicerad 2010-05-11 21:03:22 i Allmänt,

Det är inte alltid rosenrött och skimrande att vara husbyggare. Huvudet snurrar av frågor och en massa beslut måste tas. Ofta under tidspress!
Det roliga i att välja "precis" vad man vill kommer ibland i skymundan då det faktiskt är jobbigt att ta ALLA beslut på en gång (lyxproblem). Dessutom har man ju en plånbok vars storlek styr de val man gör (och återigen tidspress). Sen är det i prinip ett heltidsarbete trots att man inte gör allt själv. Det ska ringas, mailas, kollas, provmålas, samordnas, avropas, fakturor som ska skickas till banken, papper det ska hållas ordning på osv. Ångesten ligger ständigt på lut! Har vi glömt något? Blir det bra det här? etc

En av de de värsta delarna har vi gått igenom, flytten från vårt förra hus och byte av bank är också snart klart. Det har tagit mycket tid och energi och man har hela tiden dåligt samvete för att man inte hinner med barnen som man skulle önska. Jobba måste man också för att kunna finansiera härligheten.

Jag har ibland dagar då allt bara känns piss och jag undrar hur F_N vi har kunnat ge oss in i detta projekt. Hinner ju inte ens gå till frissan så både jag och micke börjar se ut som vildar med långt, risigt och grått hår. Klädinköp till oss själva är också något vi prioriterat bort och det spär ju på den lite vilda looken.

Samtidigt är det ju såklart himla roligt att få vara med och bygga sitt eget hem och utforma det efter sin egen smak. JAg känner en enorm iver att sätta igång med både det ena och det andra och det är nog min svaga sida. Jag vill att det ska gå fort, det kliar i fingrarna och det är frustrerande när man får höra att man måste vänta på ditten och vänta på datten.
Vi måste vänta på elektrikern, vi måste vänta på rätt temperatur för målning, vi måste måla innan plåtarna ska upp osv.
Jag vill få det klart illa kvickt, slippa bo i lägenhet, slippa diska för hand, kunna värma maten i micro, slänga i en tvätt då och då och inte kuska ner hela familjens garderober till tvättstugan en gång i veckan.

Jag vet, det låter som en massa bortskämt gnäll men avsikten med byggbloggen är ju att återge verkligheten och inte försköna och det är som sagt inte alltid roligt att vara husbyggare.

Vi har dock tagit några beslut idag och kan därmed lägga lite ångest åt sidan.
Färgen är vald, badrumsinredningen är vald och tid bokad med elektrikern för genomgång av ritningen och alla elprylar.
Vi var på shoppingkväll på Norsjö färg och fick 25% rabatt på färgen vilket känns otroligt skönt. Det kostar en del att måla ett hus.

Bryta färg eller bryta ihop

Publicerad 2010-05-10 22:09:04 i Allmänt,

Jag bryter snart ihop! Inte trodde jag att det skulle vara så svårt att hitta en färg till huset. Idag var jag och fick färgprover på två kulörer som jag verkligen trodde på. Måste tänka om, dden ljusgrå blev alldelest för vit och den grå blev nästan silvrig.
Nej mer åt det beiga hållet tror jag men ändå väldigt ljust och sen brungrått på knutar och foder. Kanske det kan vara nåt.
Ja, inte vet jag. Jag ska lägga mig nu och drömma om fasadkulörer.

slå hammaren mitt på spiken.....

Publicerad 2010-05-09 20:07:44 i Allmänt,

Vi funderar på badinredning och till det stora badrummet funderar vi på en ekmöbel från Ballingslöv precis i den här kombinationen med kommod, spegel och två högskåp. Dock med en ljusramp istället för lysrör:



I vårt minimala badrum med toa och dusch måste vi ha en minimal möbel och det fick bli Compact från Ballingslöv. Vi får dock bara plats med en kommod med spegel:



För övrigt så har min egen snickare varit lite justerad idag.
Han bommade spiken med hammaren igår och ser ut på detta viset:


Dessutom fick han sågspån i ögat. Trots mitt utövande av sjuksköterskeyrket så misslyckades försöket att spola rent ögat och då ögat klibbade ihop av var så fick det bli en tur till jourmottagningen på Borlänge sjukhus där han fick salva.
Snart är han nog på banan igen.

Vi åkte till Falun och knackade dörr idag också. Vi hittade "vår" husfärg där och var tvungna att höra oss för vilken färgkoden var så att vi kan apa efter. Han skulle messa koden men vi har inte hört något ännu så han kanske inte vill ha flera hus i den färgen. I så fall är vi tillbaka på ruta ett!

Lördagsmys......

Publicerad 2010-05-08 22:19:10 i garaget,

Plockade skräp och renasde undan byggsopor igår, fyllde ett gallersläp med isolering och spillvirke. Detta kördes till tippen imorse.
Jag har fått en kurs i att backa med släpvagn och när jag backade in bakom garaget igår kväll var gottfrid stum (av beundran tror jag, av skräck tror andra..).
Lika beundransvärt var det inte när jag backade släpet på tippen, vi siktade på olika platser jag och Micke så jag begrep inte riktigt hans instruktioner. Resultatet blev att vagnen hamnade framför "min" container och bilen hamnade tvärs över, framför "mickes" container.
Jag måste träna på det där så att jag kan sköta sopkörningen när Micke bygger!
Vi fick i alla fall av vårt skräp och fördrev sedan tiden med att åka till Falun och kolla färger på hus i Källviken. Vi har vacklat från beige/grönt till rött/grått och har nu slutligen bestämt oss för en ljus, ljus grå eller beige nyans på huset och på vindskivor, knutar och midjebrädor blir den en mörkare nyans av grått. Så får det bli och efter ett telefonsamtal med fiskarhedenvillan så fick vi ner kostnaden för utomhusmålningen till halva priset. Najs! Det är pengar vi kan lägga på andra saker. Färg ska beställas på Måndag så att vi kan börja måla brädorna som ska sitta närmast plåtarna på huset. Sen ska panelen och plåtarna och takpannorna upp!

Idag har vi haft ett födelsedagsbarn här hemma. Vi har en nybakad tonåring, Agnes har blivit stor! Innan vi lämnade tillbaka släpvagnen hämtade vi hennes present som blev en cykel. Hon blev nöjd och glad och hon klarade sig säkert utan mammas sång på morgonen även om hon muttrade något om att hon hade väntat på oss i morse när vi var på tippen.
Mamma och pappa kom också för att fira tonåringen och pappa hade sin släpvagn med som vi får låna under byggtiden vilket behövs kan jag säga. Det blir mycket skräp och nu kan man köra iväg det innan det blivit alltför mycket. De hade också med sig lite verktyg som vi körde upp för magasinering till fasters lada för några veckor sedan. De kom alltså till användning tidigare än beräknat.

Eftermiddagen och kvällen har Micke och pappa tillbringat i garaget, spikandes takreglar och plast och nu är det klart inför lösullsisoleringen där. Det blev en heldag för dom och Gottfrid fick således en heldag tillsammans med mormor vilket han tyckte var toppen. Dessutom fick han köra lite bil med morfar och det var en riktig hit.


ritning

Publicerad 2010-05-07 06:49:55 i planlösning,

Visst kan jag lägga upp ritningen igen, Här kommer en något suddig bild på ritningen över planlösningen.


innerväggar

Publicerad 2010-05-06 20:24:51 i planlösning,

Jag är så glad!
Kom till huset idag och nästan alla innerväggar var uppreglade och de flesta även gipsade på ena sidan, klara för eldragning. Vi var lite oroliga hur planlösningen skulle bli, vi har ganska många sovrum, ett stort kök, två badrum, stor tvättstuga, ett stort vardagsrum och ett allrum. Allt detta i ett rätt och slätt rektangulärt enplanshus. Vi var rädda att det skulle kännas plottrigt och trångt. 

Klev innanför dörren idag så blev jag helt upprymd. Det blir jättebra. Trots alla rum och trots att vi inte har öppen planlösning så blir det öppet och rymligt. Mycket tack vare våra sneddade väggar och ryggåstaket. Precis som vi hade tänkt oss och faktiskt bättre.
Det är svårt att få fram det på bild men bjuder på ett litet smakprov.

Hallen med den lilla toan med dusch till vä i bild och ingången till Julias rum till höger i bild. Man kommer in i köket och tvättstugan direkt till höger när man kommer innanför dörren:


Rakt fram när man kommer in är vardagsrummet:

Till vänster om vardagsrummet är Julia och Agens rum på vä sida och Gottfrids rum det första på höger sida. Längst ner i hörnet är vårt sovrum som inte har fått någon vägg ännu. Till vä längst ner är allrummet.

 
Bild från allrummet

ett extra sovrum till höger i vardagsrummet


Det har hänt en hel del och man har svårt att tänka sig nu att för mindre än 2 veckor sedan såg det ut så här:


och Gottfrid kollade hållfastheten i garageplattan:


 

Tomtar på loftet

Publicerad 2010-05-06 07:46:55 i Allmänt,

Har haft några tunga dagar då huvudet mitt varit attackerat av en hop med smådjävlar (migrän). Nu är jag på banan igen och tänkte uppdatera lite vad som hänt i huset.

Vi hade vissa problem med takpålåtarna då det inte fanns någon monteringsanvisning över huvud taget. Micke hittade en på nätet men den kändes ändå fel. Tur att vi inte gick efter den, man skulle klippa plåtar osv. Vi väntade in Måndagen och snickarn och det visade sig att plåtarna skulle absolut inte klippas.
Lite irriteraande att det inte fanns någon aktuell anvisning på detta i pärmen vi fått. Där sitter anvisningar på ALLT annat utom vindskiveplåtarna.

Nåväl vi insåg att innan vi sätter upp plåtarna så ska vindskivorna ändå målas två gånger så de får bero ett tag. Micke har börjat i garaget istället. Taket måste upp där så att lösullen kan sprutas in samtidigt som vi lösullsisolerar hustaket. Min uppgift blir att försöka klura på vad vi ska ha för färg på huset så att vi kan börja måla.
Förslag mottages tacksamt!

Inne har FTX ventilationen monterats och väggarna isolerats. Igår hade två sovrum kommit på plats också och man kan få en liten hint om hur vårt lilla allrum med ryggåstak kommer att bli och jag tror det kommer att bli kanoners. Trots att rummet är relativt litet, 15 kvm, så blir det ganska rymligt tack vare ryggåstaket och den rymliga hallen utanför sovrummen. Vi har sneddat många av hörnen på rummen för att åstadkomma rymlighet trots många sovrum. Vi får ryggåstak även i vårt sovrum.

Jag läger ut lite bilder men får återkomma med bilder på de senaste två dagarnas utveckling då vi glömt kameran när vi var till huset igår.

Micke snyggar till vindskivorna:

 

Två husbyggare som tar vara på solen.


Väggarna isolerade:


Här blir allrummet med ryggåstak:


Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela