Tips Nr.2

Lägg Ner planerna på en karriär under byggtiden!

Har ni väl bestämt er för att bygga ett hus och dessutom tänker bygga en del själva så är det viktigt att vara realist.
Lägg ner planerna på en idrottskarriär, musikkarriär eller liknande under bygg tiden. Ni kommer inte att orka och det blir ytterligare ett stressmoment.

Under tiden från det att vi bestämt oss för att satsa på ett nybygge, fram till...ja, idag faktiskt, lade vi i stort sett ner våra fritidsintressen. Att bygga hus, värna om familjen och vårda förhållandet blev fullt tillräckligt. Husbygget är inte bara att bygga utan det ska vara bankmöten, möten med kakelsättare, tapetböcker, kontrakt, Möten med husförsäljare mm, mm.

Att sedan vistas på bygget och agera snickare, målare, golvläggare mm och under samma tid ha våra vanliga jobb, hem, familj och barnens aktiviteter var fullt tillräckligt och många gånger tillräckligt knäckande.
HAr man förmånen att kunna ta några månaders ledighet från sitt vanliga jobb för att byggahus istället så är ju det helt perfekt och det allra bästa. Vi hade inte det, tog ut vår sommarsemester men that´s it. Hade inte ekonomisk möjlighet att ta längre ledighet.

Vi var dock överrens om att någon body building eller några andra karriärsplaner under byggtiden blev det inte tal om. Man får klämma in några stunder här och där med lite roliga saker som bryter av från byggandet.
Jag tror det har räddat oss faktiskt.

Observera att alla tips jag skriver om grundar sig på vår familjs erfarenheter av husbygge, det kan självklart vara på ett annat sätt för någon annan.

Tips Nr. 1

Vi har tagit oss igenom husbygget och därmed skaffat oss en del erfarenheter kring detta. Tänkte dela med mig lite av vad som kan vara bra att tänka på innan man drar igång. Sånt som jag skulle velat ha haft mer klart för mig innan vi startade. Det här är dock mina/våra upplevelser och behöver självklart inte vara lika för alla.

Tips Nr. 1: Ett stabilt förhållande

Låter som en klyscha men det är viktigt. JAg skulle vilja påstå det allra viktigaste.
Att bygga hus sliter oerhört på förhållande och familj. Det är bra att vara medveten om det. Jag tycker att vi var det innan vi drog igång men jag kunde inte föreställa mig att det var SÅ FRUKTANSVÄRT slitsamt som det var.
Det kom lite som en chock faktiskt.

Vi hade innan vi började bygga, renoverat vårt gamla hus i flera år och gjorde ytterligare ett rejält ryck innan försälningen.
Vi hade också bestämt att när vi väl kör igång så gör vi det målmedvetet och intensivt så att det blir klart och så får vi vila sen. Det låter väldigt enkelt, ett halvår kan man stå ut med det trodde vi. Men det var nätt och jämt ska jag säga.

Micke tillbringade varje ledig tid på bygget, jag tog hand om markservice hemma såsom tvätt, mat, städning, barn osv. Låter som en bra fördelning och det var det också. MEN man blir trött, allihop. Micke blev trött och frustrerad när han många gånger var själv på bygget, jag blev trött och frustrerad av att sköta allt hemma. Ungarna blev trötta på att vi alltid var trötta och aldrig hade tid med nåt annat. Samtidigt var jag sjukt frustrerad av att inte kunna vara på bygget. Många gånger åkte jag dit när Gottfrid somnat på kvällen och nån av tjejerna var hemma.

Alla val man ska göra under tiden, alla papper som ska hållas reda på, skrivas under, skickas i tid etc.

Att ha ett stabilt förhållande där man är lyhörd, känner varandra väl så att man vet hur den andre reagerar vid stress och press och trötthet och där man kan stanna upp och skaffa sig en överblick av situationen, det underlättar. Det kan liknas vid att gå igenom en kris faktiskt, en kris som man själv valt och som i vårt fall valdes för att efter byggtiden kunna lägga det här med renovering åt sidan.

Vi har varit irriterade, frustrerade, trötta, ja rentav utmattade, stressade och ja, you name it.

Det viktiga är att påminna sig själv och varandra om att det är en kort tid. Viktigt att hitta små guldkorn i all trötthet, enkla saker mitt i vardagen för några stora fester eller utsvävningar det orkar man inte. Vi kan med glädje se tillbaka på alla fikastunder på bygget med mammas goda bullar, kvällsölen/kaffet på Mellsta Camping i mammas och pappas husvagn, en liten pratstund med någon ny trevlig granne. Minns tex när vi brottades med takfoten i regn och elände, då kom en granne ut med nygräddade våfflor med vispgrädde till oss, Guldkorn!
Ge varandra uppmuntran, peppa varandra men även bromsa varandra när någon jobbar lite för hårt. Man ska ju helst överleva byggtiden.

Ta vara på de gånger man kan vara tillsammans på bygget. Tack vare fantastiska föräldrar som kommit och skött markservice och barn har vi båda kunnat tillbringa tid på bygget och dessutom haft min pappa där  som hjälp nästan varje helg. Guldkorn och mycket uppskattat. Det ger båda en känsla av att man bygger tillsammans. Att båda är delaktiga.

Personligen kan jag säga att om jag vetat hur det skulle slita på familjen hade nog inte ett nybygge stått överst på önskelistan. MEN så här i efterhand känns det ändå bra och jag vill inte ha det ogjort.
Vi har kommit "ut på andra sidan" även om det krävt en lång period av återhämtning. Så många gånger som jag bara velat slänga alla ritningar på skräplasset till fågelmyra och sälja skiten till högstbjudande i befintligt skick. Så många gånger jag tänkt: Är det verkligen värt det?
Torsdag

Så var det Torsdag kväll då, huset nystädat och helg imorgon. Känns riktigt bra.
Ja, jag måste ju jobba till 17 imorgon dock, men sen....
Jag hade nån liten dipp här under veckan, lite feber och häng men det verkar försvunnet lika snabbt som det kom.
Höstrusket är här med besked och kaminen används flitigt. Börjar fundera om veden kommer att räcka hela vintern med ett eldande i detta tempo. Hmmm...
Men det är bland det bästa som finns att få tända en värmande brasa när man är frusen. Jag är frusen jämt! Särskilt på hösten, när temperaturen är ganska mycket på plus under dagen och sen sjunker drastiskt på kvällen så att inte fjärrvärmen riktigt hänger med. Då är det som skönast att känna brasvärmen sprida sig i huset. Det är LYX och en av de bästa sakerna med vårt husbygge!

Jag vet att jag har allt man kan önska sig och att det är bortskämt att önska mer, MEN, detta är vad som skulle vara pricken över i:et i vårt härliga kök:En gammaldags vedspis! Jo, det kommer att sitta fint då när vi vinner di där miljonerna som Micke brukar tjata om efter att han lämnat in sin lottorad!
Önska kostar i alla fall ingenting.