Livet som Frida

Startade bloggen i samband med vårt husbygge 2010. Efter att huset stod klart har jag fortsatt skriva om livet i stort och smått. Just för tillfället har livet tagit mig med på en utmanande resa sedan jag drabbades av utmattningssyndrom. För att ta mig framåt använder jag därför bloggen som ett verktyg för att bearbeta mina egna känslor och tankar och för att om möjligt hjälpa någon i samma situation.

Skitastma, skitallergi

Publicerad 2015-10-29 22:38:31 i Allmänt,

Ja jag blir ledsen ibland, ledsen över att Gottfrid är så begränsad. 
Jag vet, det finns värre saker, dödliga sjukdomar osv. Men ibland behöver man få bli ledsen över nåt som gör min älskade pojken ledsen, även om det inte är en dödlig sjukdom. 

Hans astma och allergi kryper in och förstör och vissa saker kan man inte kompensera. 
Idag blev det tydligt. 
Ett försök till lek med två kompisar slutade i tårar. Båda var på väg till halloween discot på Knuten. Alla klasskompisar skulle dit också. 
Jag erbjöd honom att åka dit en kort stund men då säger han, hulkande av gråt:
"Jag tycker inte om Knuten, vill inte åka dit, man äter bara en massa sötsaker och kan inte andas. Varför måste alla mina kompisar tycka det är roligt" 

Så är det. För att överhuvudtaget kunna åka dit en kort stund gäller följande: 
1 Tabl Aerius
Ögondroppar
Nässpray
Dubbel dos symbicort 
Och ev extra dos buventhol

Detta gör ungen lättirriterad, speedad och ändå, i stort sett varje gång han varit där, så har han lufthunger, trots ovanstående  meny! Dålig ventilation, många ungar i liten lokal (de flesta har husdjur och det sitter i kläderna) och inte minst discoröken!!! 
Det brukar sluta i katastrof, känslor som inte kan kontrolleras och ihop med allt godis och kopiösa mängd socker som erbjuds......Nej ingen av oss tycker det är värt det och inte ens han själv. 

Alla skulle dit idag och han blev därmed ensam. Inte ens det faktum fick honom att vilja åka dit och det säger en del om hans upplevelse av det hela. 

Astma, allergisk astma är ett förbannat skit och det gör ont i mammahjärtat att han begränsas så! 

Vi hyrde film, gjorde pizza och drack zingo. Det blev bra till slut men inte samma grej liksom, och imorgon ska han kompenseras med spökvandring på Orsa camping. Lördag blir det spökdisco och bowling. 


Efter regn kommer sol

Publicerad 2015-10-20 21:04:12 i Allmänt,

Ja i morse vaknade jag med hjärtat i halsgropen. Har jobbat för fullt hela natten......i mitt undermedvetna. 
Jag har flyttat runt hus, Micke har gett bort hus, vi fick börja renovera ett från grunden som jag köpt av en arbetskamrat. De hade inte råd för de ville ha tillbaka pengar på skatten. Micke gav bort det hus vi skulle sälja för att finansera renoveringen samtidigt som jag hade sorg över att inte få bo kvar hemma här i vårt hus. 

Jag har kämpat med jobbet och hade en stor klump i magen när jag vaknade ur mina snurriga drömmar. 

Sjukt trött släpade jag mig upp och iväg. Gottfrid hade samma känsla tror jag. Morgonen kan sammanfattas som motig. 

Förmiddagen fortsatte på samma sätt. Inkorgen fylld efter en dags vab. Bara att hugga in i skörden, alla meddelanden var inte roliga. 
Motigt! Ingen bra känsla. Kändes som att jag plötsligt inte kunde mitt jobb, allt tycktes felbedömt och för att citera "direkt felvisande" (i det fallet vet jag att jag hade rätt, utan tvekan, och helt och hållet rättvisande, men i stunden var det tungt och innebar ju en konfrontation)

Motigt......så pass motigt att jag surfade in på offentliga jobb. Kanske fanns nåt ledigt lagerjobb, nån Skrubb som behövde städas eller nåt där man inte behövde ha med folk att göra. 

Överlevde dagen, fick lite positiv energi av min duktiga student. Vi fick skratta lite åt våra journalgrodor och det lättade upp lite. 

Hemma ville jag helst dra en filt över mig och sova. Att dra på sig träningskläder och ge sig iväg till Falun för ett träningspass i höstrusket lockade inte. Men har jag betalat tusen spänn för skiten så är jag för snål för att hoppa över ett pass. 

Intervaller......12 till antalet, 90 sekunder långa och med löptekniken i fokus. Svettigt, flåsigt, jobbigt MEN vilken otrolig energi det ger. Att tillsammans med gruppen utmana sig, haka på deras tempo och tänka att jag SKA klara av det här! 
Endorfiner, positiva känslor och ett lyckorus när man inser att....fan det gick ju😊

Kom hem som en ny människa, mer positiv, lättare i sinnet och känner att jag nog ska ge sjuksköterskeyrket en chans till (även om det är mycket som skulle kunna vara på ett annat sätt).

Fantastiskt vad gemenskap och fysisk aktivitet kan göra för psyket och humöret. 
Rena rama antidepressiva medicinen.

Amen!


Årets första VAB

Publicerad 2015-10-19 09:07:44 i Allmänt,

Idag myser vi hemma jag och prinsen
Helgens kalasande satte sina spår. Trots full medicinering pallade han inte katterna. Med sargade luftrör och svullna ögon tar vi därmed en vilodag. Det är så lätt att man bara kör på, i med mer medicin och iväg till skolan. Men idag kände jag, varför?? Varför proppa i honom medikamenter så att han blir trött, irriterad och okontrollerad bara för att vara duktig, gå till jobb och skola och prestera. Nä, dom får klara sig utan mig helt enkelt och han har varit i skolan varje dag sedan kikhostan förra året. 

Det är en sak att vara hemma och en annan att orka med tempot i skolan. Så vi stannade hemma. Kurerar honom idag och hoppas på att kunna vara i skolan resten av veckan. 

Någon kan säkert ha åsikter om detta. Varför vi skickar honom på kalas bland katter när han inte tål dom. 
Om hela klassens grabbar ska på kalaset så är det inte så lätt att säga till honom att han inte kan gå pga allergin, då skulle han inte kunna göra nåt, SÅ  Vi gjorde ett försök, det gick nästan. Han klarade två timmar men hade det jobbigt efteråt. Han hade haft roligt och det är huvudsaken. 

I stort sett alla har djur och med allergi mot dom blir man begränsad. Vi har också varit tvungna att sluta skicka honom på minidisco. Dålig ventilation, discorök och många barn i liten lokal tog kål på honom varje Torsdag. 

I November börjar vi hypersensibilisera honom och hoppas på gott resultat. 
Flyktingströmmen

Publicerad 2015-10-12 21:00:34 i Allmänt,

Ja den finns där, verklig och skrämmande, tragisk och svårhanterlig. Hur ska vi tänka, hur ska vi hantera dessa trasiga människor? Finns det någon plan? 

140 stycken har inatt flyttat in i stugorna på Orsa camping. Ingen av oss som bor där på säsong har fått information. 
Visst vi ska hjälpa med det vi kan, vi ska dela med oss, men finns det nån plan eller handlar det helt krasst om förtjänsten? 

Är det så att grönklittsgruppen får en bra slant för detta och ser tillfället att tjäna en hacka? Eller finns det en genuin vilja att hjälpa? 

Jag hoppas på det sista, för deras skull, de trasiga människorna. Och helt ärligt och egoistiskt även för min egen skull! 

Vad innebär detta för oss campinggäster? Vilket skick är människorna i? Vem tar hand om dom och hur tas de om hand? Att fösa ihop många som är i kris, trasiga, stressade, sjuka (som många faktiskt är) kan bli hur som helst. Det går förhoppningsvis jättebra men kan gå käpprätt åt skogen. Hur hanterar de upplevelser och sjukdom, depressioner och ptsd? 
Behöver vi oroa oss? Behöver vi tänka på något? Förtjänade vi information om detta innan de kom?

På sista frågan är svaret ja! 

Förhoppningsvis finns en plan, tydliga regler och medmänsklighet, inte bara en vilja att tjäna pengar! 

Söndag

Publicerad 2015-10-11 17:00:11 i Allmänt,

Åh vad vi behövde den här helgen. Rekreation och återhämtning. En paus från vardag och stress. Tidiga kvällar, god sömn, frisk luft, vackra omgivningar. Älskar husvagnen, älskar Orsa, älskar känslan av lugn. Man kan riktigt känna hur kropp och själ varvar ner. 

Efter frukost och lite morgonbestyr tog vi en promenad utefter sjön. Kastade macka, insöp frisk höstluft och hämtade energi. En kopp kaffe en tupplur och lättlagad lunch (korv med bröd) efter det och vi gjorde oss redo för hemfärd. 
Tömde vatten, tömde toa och slog av strömmen. 

Nu har vi kommit hem, gjort brasa och ska snart fixa tacos. Skön Söndag! Harmoni

Publicerad 2015-10-10 19:41:09 i Allmänt,

Från de senaste veckornas stress till fullkomlig harmoni. Ja så kan man beskriva senaste dygnet. 

Efter flera veckor med stress, press, sömnlöshet, irritationer, sjukdom och allmän tristess så packade vi (lite väl hastigt kanske för hälften blev kvar hemma) husvagnen och drog till vårt andningshål. 

Det är nåt magiskt över detta ställe. Lugnet som sprider sig i kropp och själ är svårt att beskriva. Det är som att hoppa av karusellen och känna att yrseln efter allt snurrande bara lägger sig. 

Vaknade tidigt, morgonkaffe kl 7, frukost   och en tur till Mora. 
Sen tältuppsättning, en promenad som slutade med en 6 km löprunda på grund av att jag frös och behövde få upp värmen. Bastu dusch god middag, kaffe på maten och soffläge . 

Kvalitetstid med man och son och vi alla älskar det. 
Vem skulle inte det: 


Skoldag

Publicerad 2015-10-08 21:44:54 i Allmänt,

Hängde med klass 2c idag😀 Tog ut kompledigt och lade timmarna på sonen och skolan. Väl investerade timmar även om jag tyckte dom hade lite väl många raster och jag för lite kläder. Frös som satan och att komma hem, göra brasa och dricka kaffe var guld värt! 

För övrigt mysigt. Härliga ungar och himla kul att få följa dom en skoldag. 
Imponerad av Fröken måste jag säga. Alla barn satt ju inte still och gjorde som fröken sade. Dom flesta gjorde det men inte alla. Hon hade fullt upp men roddade ihop det hela galant. Jag hade blivit tokig! Hon blev inte tokig en enda gång, bestämd och med tydlig diciplin men med värme och omtänksamhet och en ocean av tålamod. 

God mat måste jag säga att dom får på skolan. Fräscha grönsaker, potatis och fiskgratäng som smakade riktigt bra. 

Nu har jag tränat duschat och krupit ner under täcket, gör ett sovförsök i min säng men i händelse av snarkningar så tar jag mitt pick och pack och flyttar till gästrummet. 


Moll

Publicerad 2015-10-05 22:04:55 i Allmänt,

Ja, lite så känns det just nu. 
Det har varit rätt slitigt ett tag, både hemma och på jobbet. Sömnen strular som vanligt och drömmarna avlöser varandra på nätterna. Drömmer att jag inte hinner. Senast försökte jag hinna med ett flyg från Spanien. Jag höll på hela natten, vaknade emellanåt, var upp på toa och sen fortsatte drömmen så fort jag slog ihop mina blå igen. Sista gången trodde jag verkligen att jag skulle hinna men nej, det strulade till sig och jag hann inte. 

Konstigt hur ens undermedvetna arbetar. Skulle vara intressant ibland att träffa en drömtydare. 

Tog med Agnes på långpromenad i skogen igår. Sjöbergets naturreservat finns 1 km härifrån och det var en härlig skog och ett härligt avbrott och energi tankades. 

Idag har jag inte gjort nåt alls efter jobbet. På jobbet var det som vanligt måndagskaos och klockan var närmare halv 6 innan jag kom hem. Rörigt och snurrigt. 

Micke är sjuk, förkyld och precis så ynklig som en man blir av en förkylning. Han har minst 100 graders feber (37,6) och får inte mycket till sympatier av frun ska jag erkänna. Jag är usel på förkylningssympatier, rent av värdelös. Får så nog av alla som ringer till jobbet med sina långdragna hostor (1 vecka) och önskemål om superpillret som ska göra dom kärnfriska på 2 timmar! 
Mina barn är också härdade, här bangas det inte för en liten snuva! Elak morsa, elak fru....kan erkänna att jag möjligen behöver mjukna en aning! 

Nåväl, jag hoppas hålla mig på benen. Proppar i mig Berocca boost och echinagard och håller tummarna. Imorgon är det min tid och den är helig. Springträning på lugnet, då vill jag inte bli sjuk!!! 

Lördag

Publicerad 2015-10-03 22:22:52 i Allmänt,

Solig härlig och vacker höstdag. 
Mannen som vanligt försvunnen in i musikens värld. Spelning idag för den 25-års firande dottern. 

Jag har umgåtts med snällaste ungarna. Gottfrid blir som en annan pojke tillsammans med Selma. Visst, han får sina utbrott men hon tar det piano. Han får inget bränsle på brasan och då falnar elden. Hon har en otrolig förmåga att parera hans humör utan att för den skull förminska sig själv. Tänk om vi alla hade samma förmåga. Rycka på axlarna och låta stormen dra förbi bara. 

Med flera kilo godis, läsk och chips till kvällsmyset kunde man ju tro att det skulle spåra ur. MEN, nej, inte alla och nu har de borstat tänderna och krupit ner i sängen. 

Mor kom på visit och det blev en shoppingrunda på kupolen. Lego flirtade dom till sig minsann av snälla farmor/mormor. Nu ligger dom och läser högt i varsitt rum
💕

Fredagsmys

Publicerad 2015-10-02 19:13:01 i Allmänt,

Ja, äntligen Fredag och jag fick återse maken efter i stort sett en hel vecka där vi gått omlott. 
Nåväl, åtminstone för en timme eller två innan han kröp in i sin lilla lya med en granne och några instrument. 

Slutade tidigt idag och ryckte med mig Agnes till Mellsta. Hennes uppgift fick bli att agera hare. Två varv på 2,5 km spåret och 1 km jogg hem släpade hon runt gamla mamma på. 
Tunga ben men skönt. 
Firade med mat på Taco bar😀

Nu kaffe brasa och lite skönt fredagsmys. 

Imorgon är det Louises tur att fylla år....25 närmare bestämt. Inte klokt vad tiden går. Hon hade precis fyllt 9 år när vi träffades första gången. Och JAG var 26!!!! Känn på den. 
My god..... Lilla Lollo. Minns henne där i trappen  julafton 1999, nyfiket gluttande när jag klev innanför dörren. Mörkblå klänning hade hon och rosetter i håret ❤️ 
Stort grattis på din dag! Jag hoppas dom där som väsnas i garaget firar dig ordentligt😀 
Om temat för festen är skogens väsen så behöver dom ingen maskeraddräkt, jag kallar dom för OVÄSEN 😂😂😂


Utspiration

Publicerad 2015-10-01 21:27:12 i Allmänt,

Om tisdagen gav inspiration och glädje så har den här dagen gett nån sorts Utspiration!

Intensiva dagar, intensiva kvällar, mannen borta, barnet trotsigt, mamman lättretlig och huset i skick som en stia! 

Slut som människa, kaputt, längtar till friden på Campen, promenader i ett höstigt Orsa, gärna i skogen i Grönklitt, virkning i vagnen och avkoppling! 

Nåväl, pojken i säng, för trött för matteläxa, speedad på godis (jag vet att det är torsdag, återkommer till det), ilsken och kaxig, jobbigt med andning och i slutänden ångerfull och ledsen.

Huset någorlunda rent. Åtminstone de största råttorna är väck, spillet på toaletten borta och nya rena handdukar på plats. 

Godis på Torsdag?? Ja, vem f*n uppfann minidisco för lågstadiet där det i stort sett bara går ut på att köpa och äta godis och läsk! Varje Torsdag på knuten. Tanken är god men när till och med 8 åringen själv säger att: varför kan man bara köpa en massa sötsaker?!
Nu tror jag ju inte att han skulle vilja köpa blomkål och gurka men man kan kanske ha popcorn och Festis eller varför inte vatten bara? Ungarna vräker i sig och när de ska hem är Alla högt och lågt. 
Dålig luft och discorök Ger honom astma också. Han är helt slut när han kommer hem så nu har vi kommit överens om att skippa discot några veckor! 

Han i säng och jag i säng. I morgon är det Fredag och jag tackar allra ödmjukast för detta! 
Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela