Livet som Frida

Startade bloggen i samband med vårt husbygge 2010. Efter att huset stod klart har jag fortsatt skriva om livet i stort och smått. Just för tillfället har livet tagit mig med på en utmanande resa sedan jag drabbades av utmattningssyndrom. För att ta mig framåt använder jag därför bloggen som ett verktyg för att bearbeta mina egna känslor och tankar och för att om möjligt hjälpa någon i samma situation.

Ledig Fredag

Publicerad 2010-10-29 14:26:36 i Allmänt,

Skön ledig dag. Borde städa men finner inte motivationen. Den har försvunnit bland flyttlådor och oupphängda gardiner. Gick ut med gossen på fm istället och röjde sen som hastigast, bäddade tonåringarnas sängar. Jag veet, det är curlingvarning men jag står inte ut att se eländet. Dammsög vardagsrum, hall och kök och slängde i en tvätt. Det får duga så idag.
Det dras in ett kg sand varje gång man tar ett kliv nedanför trappen och sen kliver in i hallen igen, dammsugaren får minst sagt göra tjänsten.

Fick besök av mor och far som varit till sjukhuset med lilla vovven. Snälla lilla Ester som går med på allt.På förmiddagspromenaden slant jag in på Marias blommor på kvarnforsplan. Oj vad de har mycket fint där. Inhandlade en kruka (plåtbalja) till mina ljungplantor på trappen. Kan rekomendera den butiken ocm ni är ute efter fina krukor och blommor. Jag glömmer lätt bort att den finns fast jag bor så nära.
Fortsatte till kvarnsvedens konditori där jag inhandlade en purfärsk butterkaka så nu finns det kaffebröd här om någon skulle vara sugen på en kopp kaffe med dopp. Mor och far hade garderat sig och tagit en fika på kupolen.

Trivs så fantastiskt bra här i området och med närheten till kvarnsvedens centrum där det mesta finns kan det inte bli bättre.

Nu ska jag hämta Agnes vid skolan.
Tjo

huvudbry

Publicerad 2010-10-24 22:03:00 i Allmänt,

Ja, precis som rubriken lyder så har jag fått huvudbry. Det gäller vår kamin.

just nu ser den ut så här:men den ska målas och bli så här fin :Lätt som en plätt trodde jag. Men där hade jag fel. Skarvarna ska spacklas med ett fix som är medskickat. Det ska blandas och läggas på för att sen slipas och målas.
Jag blandade fixet efter anvisningarna och resultatet blev vällingliknande konsistens. Väntade en stund och vällingen tjocknade på sig och jag kunde börja lägga på det på skarvarna. Efter ett par minuter var dock sörjan plötsligt jättetjock och hård och omöjlig att arbeta med.

Jag blandade flera gånger och hade till slut lyckats kladda på skarvarana runtom.

Igår skulle jag då putsa av överflödet för att sedan måla. Då upptäckte jag att fixet spruckit, framförallt på de ställen där jag lagt på det sista innan det hade härdat och inte kunde arbetas med.
Jag fick ta en spackelspade och hacka loss de lösa bitarna.

Den står alltså fortfarande omålad och jag efterlyser råd. Är det någon som har en murspis som vet om man kan använda vanligt spackel istället för det svårarbetade fixet som härdar på ett par ynka minuter??

Vi vill ju börja elda i vår kamin och just nu känns det som att det hade varit bättre att ta en täljstenskamin som är färdig att elda i direkt efter montering.

Nåväl den blir ju (förhoppningsvis) fin när den blir klar.

Vi har fått det klart i stora badrummet också och listningen fortgår. Vi tar rum för rum och barnens rum är helt klara nu, likaså båda badrummen och tvättstugan. Nu står köket på tur och det ska bli roligt att få det helt klart.

Jag är evinnerligt glad att vi är klara utomhus nu när det börjar bli kallt. Åkte förbi ett annat nybygge i morse när jag var till ishallen och där verkar de ha gjort tvärtom. De har flyttat in och allt ser klart ut inne men panelen är inte på ute. Det höll de på med idag och det såg KALLT ut.

Vi har firat födelsedag idag också. Micke fyllde x antal år och det firades med tårta och en liten present. Gottfrid sjöng ja må du leva uti hundrade år när vi åt tårta och nyss när hörde jag honom ropa i sömnen inifrån sitt rum och när jag kom in sjöng han "ja må du leva".... I sömnen ....haha

Han har förövrigt varit full av energi som vanligt och det innebär att jag inte direkt kunnat vara effektiv vad gäller husarbetet. Man får ideligen avbryta för att hjälpa honom med diverse göromål och för att uppfostra honom....hm, undrar just hur länge trotsåldern sitter i.

I helgen har han börjat med ett nytt uttryck när han inte får sin vilja igenom. Han ger oss den vanliga "dasken" och får då naturligtvis gå till rummet och tänka över sina hyss. Iväg till rummet har han också gått och på vägen dit gormat "Typiskt.....Åhhhh...Typiskt... du é dum!!!"

Vad månde bliva!

bloggen...

Publicerad 2010-10-18 21:25:56 i Allmänt,

Vi har byggt vårt hus nu och är snart färdiga. Funderade på att avveckla bloggen men måste nog fortsätta. Dels tycker jag det är roligt att skriva och har svårt att hålla mig härifrån. Sen tycker jag själv det är roligt att läsa andras bloggar om hus och inredning och annat så då tänkte jag att det kan vara kul att dela med mig av vad vi kan åstadkomma med detta huset.

Igår hade sonen en riktig tvärtemot-dag. Allt var fel, från strumpor till mattider och framförallt menyn. Att klä sig var onödigt och att äta, ordentligt överskattat. Leksakerna haglade från skyn och jag hoppas vi köpt ekparkett som pallar trycket.
Som den lilla slagskämpe han är fightades han flitigt och när jag frågade vart han lärt sig det så svarade han "på dagis". Då jag frågade vem som lärt honom svarade han "Gun-Britt" (det är dagisfröken och jag vet att pojken blåljuger då Gun-Britt och alla andra fröknar är väldigt snälla och omtänksamma). G-B hade, enligt odågan själv, även lärt honom fula ord och diverse andra hyss. Han försöker den lille rackarn, men si, mamma hon genomskådar bedrägerierna.

När vi fightats färdigt för dagen och till sist fått på pyamasen, läst sagan och ätit vällingen så säger han ynkligt "mamma, Goffid älskar dig" hmm...vilken mamma smälter inte då??

Idag var han gladare.

Oj, jag började med att skriva att jag skulle dela med mig av inredning men hamnade helt ur spår, om nu inte 3 åriga pojkar räknas till inredningen. Jag tror inte de gör det utan de går istället väldigt hårt åt inredningen och testar kvalitén ordentligt.

På eftermiddagen igår utmanade jag ödet och for till kupolen med barnen. Vi åkte kl 16,00 för att de flesta Söndagsshoppare skulle ha lämnat kupolen som stänger vid 17.00.
Snabbt in på hemtex, hittade gardiner till Agnes, svarta paneler. Fortsatte med raska steg in på Åhlens och deras gardiner. Hittade en rull-upp-gardin som verkade kunna passa i köket. Tid fanns inte för några långa överväganden då sonen inte verkade uppskatta gardinavdelningen (eller någon annan avdelning heller för den delen). Jag rafsade åt mig två exemplar av den svart och vitrandiga gardinen och det blev även några krokar och ett par fingervantar på vägen till kassan.

In på Jula och då väntade barnen utanför där Gottfrid trivs bland fyrhjulingarna. Skruvar och en termometer inhandlades och på 40 minuter var alla inköp klara och plånboken återigen tom.

Gardinerna blev jättebra både hos Agnes och i köket. Lägger upp bilder sen.

Åhlens är min nya favoritaffär. De har mycket fint och till skapliga priser faktiskt. Jag trodde gardinerna skulle vara svindyra men det hade säkert blivit dyrare att köpa tyget och sytt själv. Såg lampor till köket där också men de var lite dyrare så det inköpet skjuter jag på tills plånboken växt något.

nu är det god kväll i stugan!

små, små steg...

Publicerad 2010-10-13 12:13:59 i Allmänt,

Det händer nåt litet varje dag här på husfronten.

Igår var min snälla mamma här och tvättade mina fönster så nu kan jag börja hänga gardiner. Tänk vilken skillnad det blev med rena rutor. Härligt.

Inatt har vi haft en riktig "lussenatt". Gottfrid har hostat, och hostat och hostat, precis hela natten. Vi blev hemma från jobb och dagis. 
Sotaren kom och inspekterade kamin och imkanal så nu är det bara att elda (om vi hade någon ved vill säga). Jag har dock kollat på blocket och det finns torr björkved att köpa. 

Jag var tvungen att göra någon nytta också nu när jag fick en ofrivillig hemmadag. Satte upp gardinstång och Gardiner på Julias rum:

Tidigare har tvättstugan fått en liten uppryckning och jag slänger upp några bilder även om den inte är helt klar:

 Badkaret vårt är flitigt använt, inte mist av den lille mannen som kallas Gottfrid:

Traktorn kom ju förra veckan och familjen följde förloppet:Den lille "grävaren" var full av beundran:I eftermiddag ska vi till banken och sätta om byggkrediten till ett bolån. Det ska bli skönt att återta kontrollen på pengarna. Snaart har alla fakturor betalats.

Nu pinkar hundarna på oss

Publicerad 2010-10-10 21:17:04 i Allmänt,

Det blev en heldag på det fantastiska varuhuset igår. In gick vi med stora plånboken och ut fick vi nästan städa oss. Barnen är överlyckliga av vetskapen att det blir havregrynsgröt x 3 i en vecka nu.

Nej då, så illa är det inte. Men visst drar det iväg när man plockar vagnen full av "måste-ha-saker".
Nu är det ju faktiskt så att vi i stort sett tömde vårt hem när vi flyttade från förra huset, vi hade båda en massa gammalt skräp från tidigare liv som fick gå hädan, så det är nu lite som att flytta hemifrån och börja från noll. Nya bestick, nya glas, nya kuddar, lampor av alla de slag, de obligatoriska ljusen, påsklämmor, skohylla, barnmöbler, stolsdynor, krokar, mm, mm
Ändå är det en hel massa saker som fattas fortfarande.

Micke, som ju varit lite sliten ett tag nu, fick tillbringa vilodagen på Ikea med familjen. Det kan ju låta gemytligt. Men betänk då att familjen består av en vanligtvis sparsam sambo (som nu gått och blivit köpgalen), en 3 åring som bubblar i colaglaset med sugrör i resturangen så det stänker till grannen, klättrar upp barfota bland kuddarna och kryper ner i varje bäddad utställningssäng och låtsassnarkar, provar kvalitén i varje öppningsbar lucka osv. 3-åringens pappa (som ju är Micke på rekreationsresa) får till slut skäll av en personaltant för att han inte ser till att pojken har skor på sig!
Utöver denna trio har vi då 2 tonåringar, 13 och 15 år. Tjejer som för det mesta är som hund och katt och gårdagen var inte direkt något undantag!!

Vi kom hem utan att få ett nervöst sammanbrott och jag tycker att vi hade trevligt. Kan dock förstå om Micke inte känner sig direkt utvilad.

Väl hemma gjorde vi klar bänken i tvättstugen och idag har den fått taklist och rent fönster med en gardin. Tjoho! Första gardinen uppe alltså och tvättstugan betraktas härmed som klar.
Vi skruvade ihop grejer vi köpt, satte upp lampor och pysslade lite hela kvällen faktiskt.
Idag har alltså tvättstugan färdigställts och i Agnes rum har listningen påbörjats.

Jag plockade in handdukar och diverse i skåpet i tvättstugan och hittade i linneskåpet en hel hög med slätstrukna, jättefina kökshanddukar med min farmors initialer broderade på. Så fina och så roligt att få. Stort tack till Faster Britta. Mamma måste ha plockat in dom i linneskåpet precis när vi flyttat in. Så mycket arbete det lades ner förr på att brodera initialer på handdukar och örngott. 

Först nu känns det som att vi flyttat in i huset och kan börja njuta. Micke har äntligen också insett att huset numera är ett hem och ingen byggarbetsplats.


Ikea!

Publicerad 2010-10-09 07:26:11 i Allmänt,

Jag älskar Ikea! Deras möbler har en tydlig monteringsanvisning som vem som helst klarar av att läsa. T.o.m jag (det trodde du inte Eva efter gårdagens demensanfall på jobbet)!

Vi skruvade ihop skåpen i tvättstugan och justerade maskinerna därinne igår. Ska bli skönt att få ordning därinne.

Idag ska vi åka till Ikea och komplettera lite av varje. Vi behöver lampor, förvaring i hallen, lite gardintillbehör, krokar och hyllor. Och sist men inte minst lite piff! Usch, allt det där kändes dyrt, det krampade till i "spara-ådran"! Men jag vet hur det blir om vi inte tar tag i det direkt. Då kommer vi att svära oss blå över röran i hallen, ingen hittar nåt osv. Ett fönster utan gardiner är bland det värsta jag vet, det känns naket och omysigt. Lampor behöver vi för att kunna slutföra bygget, vi famlar oss fram i mörkret här på kvällarna och hittar skruvhål och dyl. med hjälp av ficklampa (till och med den lyser svagt!).

Tjejerna vill piffa i sina rum så vi ska se vad vi hittar.

Piffa hit och piffa dit! Det som inte är så piffigt när man flyttat in i ett nybygge är tomten. Just nu är den en stor leråker och ingen förutom Gottfrid tycker det är kul! Vi har lerklumpar på trappen och dessa följer av nån anledning med in i huset. Stövlar och galonisar är den obligatoriska uteklädseln. Åtminstone på Gottfrid. Tjejerna vägrar galonisar och stövlar även om de skulle behöva det sistnämnda!

Nej, nu ska jag ta bort nåt illaluktande som sitter under midjan på sonen sen ska vi se om resten av familjen behagar vakna så vi kan dra till DiLevas hemtrakter.

Ha en skön Lördag!

Lite bilder

Publicerad 2010-10-06 22:32:34 i Allmänt,

Stora traktorn kom och plöjde ut vår matjord:
jordhögarna före:och "jordhögarna" efter:


kaminen som väntar på besiktning och färg:köket:Badkaret som redan används flitigt:
Ja, det var några bilder. Återkommer när vi fått lite piff på stället.

en vecka i huset

Publicerad 2010-10-06 09:26:44 i Allmänt,

Jag förundras över Telia. När vi flyttade från vårt förra hus till lägenheten tog det över en månad innan vi fick internet inkopplat. Det var väldigt krångligt tydligen. Vi gjorde oss inga större förhoppningar när vi nu flyttade in i ett helt nytt hus på en helt ny adress. Förberedde oss på en lång tid utan internet. HA, för en gångs skull hade vi fel. Dagen innan vi flyttade in i huset blåste de in fibern och installerade den. Några dagar senare hade vi TV och i förra veckan fick jag ett sms från Telia att bredbandet slulle levereras idag. Jag kopplade på routern utifallatt det skulle hoppa igång (vilket jag antog att inte skulle ske). MEN plötsligt händer det och de levererade internet den dagen de utlovat.
Jag är imponerad!

Vad mner har hänt då?

Faktiskt har det hänt en del även om vi inte fått undan alla lådor eller ens gardiner i fönstren. Vi är dock rätt så insynsskyddade ändå då fönstren är allt annat än rena.

Kaminen blev ju inmonterad och takhuvarna monterade förra veckan. Ventilationen är i full gång och verkar fungera klockrent. Om en vecka kommer sotaren och besiktar imkanal och kamin så då kan vi börja elda förhoppningsvis.
Kaminen ska ju målas också då den nu är tråkigt cementfärgad.

Lilla badrummet är snart färdigt. Listerna och fodret är på plats och duschväggen monterad. Vi väntar på att silikonet ska torka så att dörrarna kan hängas på och duschen användas. Men sen är det helt klart därinne.

Julias rum är också helt klart. Hennes garderob är på plats och den blev jättebra därinne. Älskar ikeas garderober som bara har ett djup på 37 cm.
De tar liten plats men rymmer massor av förvaring.

Igår stod plötsligt stora traktorn på gården. Härligt med människor som är på hugget. Micke ringde förra veckan och tänkte att han kanske skulle få påminna traktorn med förare denna vecka. Men det behövdes inte. På ett par timmar var våra stora jordhögar på baksidan ett minne blott och Gottfrid hade plötsligt fått områdets i särklass största sandlåda. Matjorden räckte runtom hela huset och grovplaneringen är klar. Tidigt i vår kommer traktorn tillbaka och kör finplanering och uppfarten.

Micke har varit så inkörd på högt tempo, tidspress och hårt arbete senaste halvåret att jag har haft fullt sjå att dämpa aktiviteten. (Det brukar ju inte vara vanligt när det gäller karlar..hihi). Vi bor här nu och får acceptera att slutförandet kommer att ta lite tid. Vi siktar in oss på ett rum i taget och blir färdiga när vi blir färdiga. Mycket annat praktiskt måste ordnas och ett nytt hus innebär att man måste fylla det med praktiska lösningar själv, de finns inte där i det ögonblick man flyttar in. I alla fall inte allt.

Jag ska lägga upp lite bilder senare.

flyttlådor och byggmaterial i en enda röra....

Publicerad 2010-10-01 14:46:03 i Allmänt,

Flytten är avklarad, lägenheten urstädad och nycklarna överlämnade.
Vilket slit det är att flytta!!

Alla prylar är här på Pastorsgatan och trängs med lister och verktyg och annat smått och gott. Allrummet tjänstgör som förråd, likaså vårt gästrum. Jag förstår inte när det någonsin ska bli någon ordning.

Varför samlar man på sig så mycket prylar och pryttlar?? Jag förstår det inte.

Men men, vi har lakan i sängen, mat i kylen, vatten i kran och värme och ventilation. Elen fungerar och maten kan lagas. Jag ska inte klaga. Det är så fantastiskt skönt att vara på plats, äntligen.
Gottfrid han har plötsligt börjat äta stora portioner, kissar på pottan istället för i blöjan och mår prima. Jag funderar om han matvägrat och pottvägrat av vantrivsel tidigare?

Idag stod garderobsmontering på schemat och de är nästan klara. Micke fick dock ila iväg till jobbet tidigare än beräknat.
 Han har fixat med dörrfoder i badrummet också och påbörjat listningen där. Jag har ägnat förmiddagen åt att inhandla vinterskor och allvädersstövlar till lille prinsen. Var in på Kuckelikana och han föll för en liten bil (som var ganska dyr dessutom, för att vara så liten). Mamma föll till föga och köpte den lilla bilen som sonen efter en timme tappade bort. Grrr....

Jag var in på PK:s möbler och inhandlade en klädhängare till hallen. Det måste nog bli en tripp till IKEA också då jag saknar en hel del förvaring och kommer aldrig att få någon ordning om jag inte har nånstans att göra av grejerna. Kanske blir det valbo imorgon.


Nej, nu ska jag fortsätta rota bland alla lådor.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela